ČSÚ: Český průmysl dál klesá, srazily ho i povodně

ČTK ČTK
6. 8. 2013 9:50
Meziročně se průmyslová výroba snížila o 5,3 procenta.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - Průmyslová výroba v červnu meziročně reálně klesla o 5,3 procenta po květnovém poklesu o 2,2 procenta. Oproti předchozímu měsíci byla - po vyloučení sezonních vlivů - nižší o 0,9 procenta.

Podle odhadu Českého statistického úřadu ji červnové povodně snížily o 0,2 procentního bodu. Po vyloučení vlivu povodní by tedy průmyslová produkce meziročně reálně klesla o 5,1 procenta.

ČSÚ rovněž zveřejnil vývoj průmyslové produkce za celé druhé čtvrtletí, ve kterém meziroční pokles činil 2,4 procenta. Mezičtvrtletně byla sezónně očištěná produkce o 0,3 procenta nižší.

Pomohly dopravní prostředky

K meziročnímu poklesu v červnu nejvíce přispělo stejně jako v předchozím měsíci odvětví těžby a dobývání, jehož produkce byla o 21,2 procenta nižší. Naopak výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení stoupla o 22,7 procenta.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách meziročně klesly o 4,3 procenta. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách se snížily o 7,7 procenta.

Hodnota nových zakázek meziročně spadla o 0,8 procenta. Nových zakázek ze zahraničí ubylo o 1,6 procenta, tuzemské vzrostly o 0,6 procenta. K poklesu nejvíce přispěla výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení. Největší růst se týkal motorových vozidel.

Oživení na obzoru?

Pro další měsíce ale výhled zůstává mírně optimistický.

"Jak už naznačily indexy nákupních manažerů, recese průmyslu nejspíše pozvolna končí, a druhá polovina roku by tak pro toto odvětví měla být mnohem lepší co do výsledku než ta první. Nová pracovní místa zatím nejspíše průmysl vytvářet ještě nezačne, nicméně dosavadní trend propouštění by se mělo pozvolna blížit ke svému konci," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

 

Právě se děje

Další zprávy