Čistý zisk ČSOB ve čtvrtletí stoupl na 3,6 miliardy

ČTK ČTK
15. 5. 2014 15:04
Objem úvěrů bance vzrostl o šest procent na 446,8 miliardy korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Čistý zisk skupiny ČSOB v prvním čtvrtletí stoupl meziročně o 11 procent na 3,6 miliardy korun. Důvodem je solidní růst obchodních objemů a významně nižší náklady na úvěrové riziko, informovala dnes banka.

"Za první čtvrtletí 2014 vzrostl čistý zisk o 11 procent díky silnému a vyváženému nárůstu obchodních objemů a nižším provozním nákladům. Přes vyšší obchodní objemy se nám opět podařilo udržet velmi dobrou kvalitu úvěrového portfolia. To vedlo k výrazně nižším nákladům na úvěrové riziko," uvedl generální ředitel ČSOB John Hollows.

Komerční bance v prvním čtvrtletí klesl konsolidovaný čistý zisk meziročně o 2,1 procenta na 3,1 miliardy korun, České spořitelně se snížil v tomto období o 4,9 procenta na čtyři miliardy korun.

Provozní výnosy ČSOB zůstaly v meziročním srovnání beze změny na 7,76 miliardy Kč. Zatímco čistý úrokový výnos stoupl o dvě procenta na 5,8 miliardy Kč, čistý výnos z poplatků a provizí klesl o procento na 1,4 miliardy korun.

Provozní náklady banky klesly o dvě procenta na 3,65 miliardy Kč. Meziroční nárůst personálních nákladů o procento byl způsoben roční úpravou mezd a postupným náběhem odložených bonusů. Celkem čtyřprocentní pokles všeobecných správních nákladů byl dosažen zejména úsporami nákladů na marketing, v poštovném a v ostatních oblastech nákladů s výjimkou IT nákladů.

Objem úvěrů vzrostl o šest procent na 446,8 miliardy Kč zejména díky hypotékám (meziročně o osm procent) a korporátním úvěrům (pět procent). Objem vkladů stoupl rovněž o šest procent na 574,8 miliardy Kč.

Náklady na úvěrové riziko klesly o 92 procent na 42 milionů Kč. Podíl úvěrů po splatnosti, tedy více než 90 dnů po splatnosti, podle metodologie ČSOB k 31. březnu 2014 klesl na 3,4 procenta hrubého objemu úvěrů.

Do Skupiny ČSOB patří ČSOB, Hypoteční banka, Českomoravská stavební spořitelna, ČSOB Penzijní společnost, ČSOB Leasing a ČSOB Factoring. ČSOB patří do mezinárodní bankovní a pojišťovací skupiny KBC, která aktivně působí v Belgii a zemích střední a východní Evropy. Čistý zisk skupiny KBC v prvním čtvrtletí meziročně klesl o 24 procent na 397 milionů eur (zhruba 11 miliard Kč).

 

Právě se děje

Další zprávy