Čínská ekonomika rostla loni nejpomaleji za 28 let. Eskalace celní války stále hrozí

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 21. 1. 2019 9:58
Čínská ekonomika v loňském roce rostla jen o 6,6 procenta, což byl nejnižší růst od roku 1990. Informovala o tom agentura Reuters. Nejnovější čísla, která odpovídají předchozím odhadům analytiků, zveřejnil čínský statistický úřad. V roce 2017 činil růst čínského HDP 6,8 procenta. Dříve úřad udával 6,9 procenta.
Čínský prezident Si Ťin-pching
Čínský prezident Si Ťin-pching | Foto: Reuters

Růst čínské ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně zvolnil na 6,4 procenta z 6,5 procenta v předchozích třech měsících. Byl tak nejslabší od vypuknutí globální finanční krize v roce 2009.

Čína v roce 2010 díky rychlé hospodářské expanzi vystřídala na postu druhé největší ekonomiky světa Japonsko. Hospodářský růst v Číně však v posledních letech zpomaloval, v posledním roce k tomu přispěly také obchodní spory se Spojenými státy.

I pro letošek očekávají analytici podle průzkumu agentury Reuters zpomalení růstu čínského HDP, a to na 6,3 procenta.

Podle hlavního ekonoma Czech fund Lukáše Kovandy je za nižším růstem tamního HDP změna celé ekonomické struktury státu.

"Z exportně a výrobně orientovaného hospodářství, opřeného o armádu levné pracovní síly, přechází na pokročilejší ekonomický model, založený na spotřebě vlastních domácností a investicích, zajišťujících výrobu s vyšší přidanou hodnotou," vysvětluje Kovanda.

Podle něj je v takovém stádiu iluzorní dosahovat dvouciferných měr růstu, jako když Čína byla ještě "dílnou světa". "Z nízkého základu se zkrátka roste snáze než z vyššího a žádný strom neroste do nebes," dodává Kovanda.

Pro tempo zpomalení bude také zásadní, zda obchodní válka s USA dále vygraduje, nebo zda se konflikt podaří urovnat, napsala agentura DPA.

"Obchodní válka se nyní projevuje především rostoucí nejistotou," řekl agentuře DPA analytik Max Zenglein z německého výzkumného institutu pro čínská studia Merics. "Opravdu vážné to bude, pokud se do března nenalezne žádné řešení a znovu se zvednou cla," dodal.

Za pravdu mu dává i hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš. "Exportně zaměřené firmy investují méně kvůli obavám z obchodní války a ty ostatní (včetně velkých státních) kvůli tažení čínských úřadů proti dalšímu nadměrnému zadlužování. Dluh čínských podniků a domácností se vyšplhal do blízkosti 220 procent HDP (z přibližně 110 procent HDP v roce 2008) a je značnou hrozbou pro finanční stabilitu země, popisuje současnou situaci země Bureš.

Washington dal Pekingu termín do 1. března. Jestliže Čína do té doby více neotevře svůj trh, nezačne účinněji bojovat proti krádežím duševního vlastnictví a nepřestane s vynucováním transferu technologií, hrozí americký prezident Donald Trump další eskalací konfliktu.

Podle některých pozorovatelů je ale skutečný růst ve skutečnosti nižší, než udávají oficiální čísla, napsala agentura Reuters. Za zpomalením čínské ekonomiky není jen doutnající obchodní spor s USA. Analytici zmiňují i nekontrolovaný růst půjček, slábnoucí investice a slábnoucí domácí poptávku.

Vláda plánuje stimulační opatření, očekávají se investice do stavebnictví, speciální půjčkové programy a snižování daní. Nový vládní cíl růstu ekonomiky se pravděpodobně přesto bude pohybovat mezi šesti a 6,5 procenta, loni to bylo 6,5 procenta.

Zpomalování čínské ekonomiky je špatnou zprávou pro globální hospodářství. Obavy ze slabšího prodeje svých výrobků už kvůli němu vyjádřila americká technologická firma Apple, ale i další společnosti včetně velkých světových automobilek.

A jejich odhady potvrzují i analytici. "Čínská ekonomika pravděpodobně ještě předtím, než se růst v druhé polovině roku ustálí, dále oslabí," řekl zpravodajskému serveru BBC ekonom Julian Evans-Pritchard ze společnosti Capital Economics China.

 

Právě se děje

Další zprávy