Chudé Česko 21: Exekuce decimují mladé lidi. Stát selhal, teprve nyní hledá cestu ven

Exekuce decimují mladé lidi. Stát selhal, až teprve nyní hledá cestu ven

Foto: Tomáš Vocelka

Více než dva tisíce dětí a přes třicet tisíc mladých dospělých v Česku čelí exekuci. Vysoké dluhy, které jim komplikují život, mnohdy vznikly kvůli nedbalosti rodičů. Letitý problém řeší až v březnu přijatá novela občanského zákoníku, jež má vymáhání dětských dluhů zamezit. Právě dětské dluhy a jejich exekuce jsou tématem dalšího dílu projektu on-line deníku Aktuálně.cz Chudé Česko 21.

Adéla Očenášková Adéla Očenášková

Projekt vznikl za podpory České spořitelny

Nikol bylo osmnáct let, když se rozhodla postavit na vlastní nohy. Našla si práci a bydlení, jenže místo radosti z čerstvě nabyté dospělosti ji na novou adresu začaly chodit obálky se zeleným pruhem.

„Trochu mě to šokovalo. Sotva mi bylo osmnáct, sotva jsem začala něco dělat, zjistila jsem, že mám tolik dluhů, a ještě k tomu jsem v exekuci. Nebylo to příjemné,“ vzpomíná dnes třiadvacetiletá žena z Plzně na své pocity, když se před pěti lety dozvěděla, že má na krku pohledávky okolo 100 tisíc korun. Nevěděla o nich a ani za ně nemohla. Vyrůstala s drogově závislou matkou a ta nezaplatila pokuty, které její malá dcera dostala, když byla přistižena za jízdu načerno.

Na začátku byla pokuta

Nikol je učebnicovým příkladem takzvaných dětských dlužníků, kteří skončili v exekuci kvůli špatnému rodinnému zázemí. A české zákony donedávna nedokázaly těmto případům zabránit. Teprve letos v březnu schválila sněmovna novelu občanského zákoníku, podle níž bude vymáhání dluhů možné jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy se stal plnoletým.

Oněch přibližně 100 tisíc korun Nikol dlužila čtyřem exekutorům. Dohromady měla osm exekucí. Dlužná částka se do takové výše vyšplhala v průběhu let, na začátku bylo „jen“ několik pokut v řádu stovek korun za jízdu městskou dopravou bez lístku. „Stalo se to ve věku sedm, osm, devět let,“ vypráví Nikol, kdy pokuty dostala a proč o důsledcích jako dítě neměla tušení.

Nikol pochází z Plzeňského kraje, kde žije nejvíce dětských dlužníků. V celé zemi bylo pak podle loňských údajů Exekutorské komory České republiky zadluženo 2200 nezletilých. Jde o roky bobtnající problém. Dluhová poradkyně neziskové organizace Člověk v tísni Vlastimila Feistingerová ale upozorňuje, že počet dlužníků je ve skutečnosti vyšší, přesná data se však obtížně shánějí.

Počet nezletilých v exekuci

43

286

46

224

228

83

86

318

325

114

56

35

301

75

Zdroj: Exekutorská komora ČR

Počet osob ve věku od 18 do 26 let v exekuci

1782

6116

1494

1653

3056

1432

5441

3142

1836

1734

905

831

1940

2508

Zdroj: Exekutorská komora ČR

Některé pohledávky se například ještě nevymáhají exekučně a zároveň někdejší dětští dlužníci jsou již dospělí. Navíc data exekutorské komory o dětských dlužnících nejsou starší než z roku 2018.

Podle redakcí oslovených odborníků ale nejsou ani tak důležité údaje o počtu zadlužených dětí, jako spíše fakt, že mladiství vůbec mohou spadnout do dluhů, které nezavinili. „Dlužníků kvantitativně tolik není, pro mě jsou ale hlavně symbolem toho, že se ani relativně jednoduchá věc nedaří vyřešit,“ upozorňuje například sociolog Daniel Prokop s odkazem na to, že česká legislativa až do schválení březnové novely neuměla zadlužení dětí předcházet.

Vlastimila Feistingerová navíc považuje za alarmující nepřiměřenost dopadu těchto dluhů. „Za devítikorunovou jízdenku v tramvaji, kterou rodič nekoupil, vznikne řízení, na jehož konci je dvacetitisícová exekuce na dítě,“ dává příklad.

Dětské dluhy vznikají z různých důvodů. Nejčastější příčinou je nezaplacená faktura za telefon, pokuta od veřejné knihovny za nevrácenou nebo poškozenou knížku nebo právě pokuta za jízdu načerno – jako u Nikol.

Dříve to byly také sankce za nezaplacený svoz komunálního odpadu – čemuž před šesti lety zamezila novela zákona o místních poplatcích – a do roku 2014 třeba za neuhrazený regulační poplatek z pobytu v nemocnici, který byl před sedmi lety zrušen. Podle humanitární organizace Člověk v tísni ale exekutoři stále na dětech nebo dnes již mladých dospělých dluhy za odpad vymáhají. Stejně tak za někdejší hospitalizace.

Matka to neřešila

Když se Nikol v osmnácti letech dozvěděla o svých dluzích, obrátila se na Terezu Dvořákovou, která se v plzeňské neziskové organizaci Tady a teď stará o děti v exekuci. Obě se znaly z minulosti. Dvořáková už pomáhala Nikol a jejím sourozencům zvládat školní povinnosti a také se je snažila motivovat, aby ve studiu pokračovali i po dokončení základní školy.

Nikol říká, že měla štěstí. Kdyby Terezu Dvořákovou neznala, nevěděla by, u koho má hledat pomoc před exekutory. S matkou se Nikol ani nesnažila spojit. „Ona to věděla, ne?“ odkazuje mladá žena na neuhrazené pokuty. „Ještě když jsme u ní bydleli, tak jí přece chodily dopisy, že mám dluh. Ale ona to asi vůbec neřešila.“

Nikol, která má šest sourozenců a dnes už je matkou dvouletého Tomáše, strávila část dětství v azylovém domě. V jedenácti odešla bydlet k babičce. Všechny pokuty pocházely z doby, kdy ještě žila s matkou. Na toto období ale nechce vzpomínat. „Bylo hodně složité a divoké… Jsem ráda, že jsem byla malá,“ říká s tím, že jako dítě si spoustu věcí, které se doma děly, do důsledků neuvědomovala.

Exekuce Nikol nesplácela najednou. Část z nich byla pozastavena, protože mladá žena nemohla umořovat víc než jen dva dluhy zároveň – každý z nich tisícikorunou měsíčně. Podle Terezy Dvořákové se Nikol s exekutory dohodla na tom, že zbylé pohledávky začne hradit až ve chvíli, kdy zaplatí ty stávající. „Pokud s exekutory komunikujete a oni vědí, že splácíte jinde, vyčkají,“ vysvětluje Dvořáková. A protože na jednoho exekutora připadaly třeba tři exekuce, zažádala Nikol o sloučení dluhů. Na to ale všichni čtyři exekutoři nepřistoupili.

Pracovala tehdy jako servírka a po uhrazení splátek exekutorům, nájmu za bydlení a jídla jí příliš peněz na jiné věci nezbývalo. Občas si dovolila udělat radost třeba pěkným kouskem oblečení, potom však musela vzít v práci směny navíc nebo si přibrat brigádu.

Kšefty s dětskými dluhy

Nikol se chtěla tíživého břemena zbavit co nejdříve. Když se jí tedy v některém měsíci podařilo uspořit o tisícovku nebo dvě víc, částku poslala exekutorovi. Později začala žít s přítelem u jeho rodičů, tím alespoň ušetřila za nájemné.

Nikol nakonec zaplatila exekutorům ze stotisícového dluhu necelou polovinu. Když splatila 40 tisíc korun, organizaci Tady a teď se podařilo s Plzeňskými městskými dopravními podniky (PMDP) domluvit odpuštění části dluhů ve výši 20 tisíc korun. Po Nikol pak dopravní podniky chtěly zaplatit jen původní pokuty bez dalších nákladů a penále.

Organizace Tady a teď začala s plzeňským dopravním podnikem vyjednávat o smazání aspoň části dlužné částky v době, kdy po kritice firma některým dětem pohledávky odpustila, popisuje Tereza Dvořáková. Na povrch tehdy vypluly informace o tom, jak PMDP s dětskými dluhy zachází.

Podnik čelil kritice hlavně za to, že obvykle se původní pokuta v řádu stokorun vyšplhala po zásahu advokátů na mnohatisícový dluh. PMDP dluhy v letech 2010 až 2013 přeprodávaly firmě Marsa Limited sídlící v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech, kterou zastupovali advokáti Daniel Volopich a Tomáš Tomšíček.

Kauza Marsa Limited

Od Plzeňských městských dopravních podniků odkupovala v letech 2010 až 2013 pohledávky za jízdu načerno advokátní kancelář Volopich, Tomšíček a spol., s níž měly PMDP uzavřenou smlouvu. Advokátní kancelář dluh posléze prodala firmě Marsa Limited, která neměla jasného vlastníka a sídlila v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech. Stejní advokáti, tedy Daniel Volopich a Tomáš Tomšíček, kteří dluhy od dopravních podniků přeprodávali do daňového ráje, pak pro firmu Marsa Limited dluh vymáhali.

Tato praxe s pohledávkami do velké míry stojí za tím, proč v Plzeňském kraji žije nejvyšší počet dětských dlužníků z celého Česka. Pokuty se často šplhaly do výše desítek tisíc korun.

Obchodování mezi plzeňským dopravním podnikem a Marsa Limited podrobně před dvěma lety popsal pořad České televize 168 hodin. „Dopravní podnik řadu pohledávek přeprodával přes advokátní kancelář. Ta si je podle našich zjištění a informací z médií převáděla přes firmu na Britských Panenských ostrovech. Pak se zase vracely sem. A je pravda, že tehdy legislativa zaznamenala výrazný nárůst nákladů kolem exekucí,“ uvedl tehdy náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Volopich v telefonátu s reportérem 168 hodin uvedl, že mu jméno Marsa Limited nic neříká. V roce 2012 ale v rozhovoru pro Plzeňský deník kromě jiného řekl, za jakých podmínek advokátní kancelář vykupuje pohledávky od plzeňského dopravního podniku a převádí je na firmu Marsa Limited.

Spolupráce mezi PMDP a advokátní kanceláří Volopicha a Tomšíčka skončila v roce 2014 a od té doby vymáhá pokuty sám dopravní podnik. Vedení Plzně začátkem loňského roku uvedlo, že zastavilo vymáhání pohledávek od lidí, kteří jeli načerno městskou dopravou před dovršením patnácti let věku. Vlastimila Feistingerová, která se v neziskové organizaci Člověk v tísni věnuje dětským dlužníkům, potvrdila, že vymáhání bylo skutečně zastaveno. Od podzimu 2018 také děti této věkové kategorie mají v západočeské metropoli městskou dopravu zdarma, pouze musí vlastnit Plzeňskou kartu s nahraným nárokem na bezplatnou přepravu.

Po intervenci organizace Tady a teď zbývalo Nikol doplatit asi 38 tisíc korun – jednalo se o tři exekuce u jednoho exekutora, věřitelem byla firma Dry Cleaner Line. S tou se společnost Tady a teď snažila neúspěšně domluvit ještě předtím, než propukla kauza plzeňského obchodování s pohledávkami.

Společnost Tady a teď se nakonec rozhodla zkusit jinou cestu. Sepsala Nikolin životní příběh a požádala o finanční pomoc jednu nadaci, jež si přeje zůstat v anonymitě. Ta za mladou ženu uhradila 30 tisíc korun, zbývajících osm tisíc exekutor a věřitel odpustili. Od loňského roku je tak Nikol bez dluhů, které by jí komplikovaly život zvláště nyní, kdy je na rodičovské dovolené.

Naděje v nové legislativě

V budoucnu by se už do složitých finančních situací neměly další děti, potažmo mladí dospělí dostávat. Zabránit tomu má novela občanského zákoníku a občanského soudního řádu připravená ministerstvem spravedlnosti, kterou poslanci v březnu schválili ve třetím čtení. Novela říká, že vymáhání peněžitých dluhů dětí je možné jen do výše jmění nezletilého ke dni, kdy nabyl plnou svéprávnost.

Za dluhy dětí do 13 let ponese zodpovědnost zákonný zástupce. Dítě bude zodpovědné jedině v případě, že škodu způsobí úmyslně nebo je majetné a poškozený nikoliv. Dětem do 15 let pak nebude poškozený moci účtovat penále a další pokuty, které jsou právě příčinou toho, proč původně stokorunové dluhy narůstaly do mnohatisícových částek.

Novela se zpětně vztahuje na všechny dlužníky do 21 let, kteří se mohou na nová pravidla odvolat. Předlohu, pro niž začátkem března zvedlo ruku všech 101 přítomných poslanců, schválil na konci dubna i Senát. Novelu musí ještě podepsat prezident Miloš Zeman, měla by platit od července.

Hlavní autor před sedmi lety schváleného občanského zákoníku a člen Legislativní rady vlády Karel Eliáš vládnímu návrhu novely vyčítá, jakým způsobem řeší odpovědnost dítěte za spáchaný čin. Kritizuje například to, že dítě, které ještě nedosáhlo 13 let, ponese za škodu odpovědnost pouze v případě, bude-li kvalifikována jako trestný čin, což znamená, že přesáhne deset tisíc korun. Dále bude dítě za škodu odpovědné, pokud to dovolí jeho majetkové poměry. Jako příklad novela uvádí situaci, kdy dítě, které škodu způsobilo, zdědilo rozsáhlé jmění. Podrobněji to ovšem novela nespecifikuje.

Eliáš ale zdůrazňuje, že vinu za dluhy dětí nesou zejména nezodpovědní rodiče a také justice. A pokud není šance na rychlou změnu soudní praxe, považuje za efektivnější nynější úpravu zákonů. Vládní návrh je podle něho navíc kvalitnější než ten, se kterým v roce 2019 přišla skupina poslanců a jejž sněmovna neschválila.

Konce černé kapitoly

Podle poslaneckého návrhu měly dluhy dítěte mladšího patnácti let přejít na jeho zákonného zástupce či na osobu, která o ně pečuje. Návrh připravili poslanci Jan Bartošek (KDU-ČSL), Lukáš Kolářík (Piráti), Patrik Nacher (ANO) a Kateřina Valachová (ČSSD).

Jenže předlohu kritizovaly resorty spravedlnosti i školství. Ministerstvo spravedlnosti například považuje za nepřiměřené, přičítají-li se všechny peněžité dluhy nezletilého jeho pěstounovi.

Počet nezletilých v exekuci

osoby mladší 15 let od 15 do 18 let

2220

3476

2862

1391

829

2213

1263

0,19 % ze všech osob v exekuci

0,12 % ze všech osob v exekuci

0,27 % ze všech osob v exekuci

0,15 % ze všech osob v exekuci

1751

1111

0,23 % ze všech osob v exekuci

0,14 % ze všech osob v exekuci

2018

2019

2020*

* Data za rok 2020 jsou zpracovaná k 11. 11. 2020, ostatní roky k 31. 12. | Zdroj: Exekutorská komora ČR

Počet exekucí vedených vůči nezletilým

osoby mladší 15 let od 15 do 18 let

2832

4834

3692

1697

1135

3056

1778

2172

1520

2018

2019

2020*

* Data za rok 2020 jsou zpracovaná k 11. 11. 2020, ostatní roky k 31. 12. | Zdroj: Exekutorská komora ČR

Skupina vládních a opozičních poslanců vnímá jako úspěch i to, že se podařilo prosadit návrh resortu spravedlnosti. „Konečně se zbavíme jedné z černých kapitol Česka a nastavíme to tak, aby děti nebyly vystavené exekutorům,“ říká Lukáš Kolářík.

Podle Patrika Nachera se pak díky tomu, že jedna z novel vzešla od čtyř poslanců z různých politických subjektů, podařilo otevřít problematiku dětských dluhů jako společenské téma.

Spolu s novelou prošel také pozměňovací návrh od poslanců Jana Farského (STAN) a Marka Výborného (KDU-ČSL), podle kterého se prominutí dluhů nepovažuje za porušení povinností poškozeného při správě jemu svěřeného majetku.

Vlastimila Feistingerová z Člověka v tísni se domnívá, že toto ustanovení odstraní strach ze sankcí, které by mohly teoreticky postihnout obce při odpuštění dluhů nezletilým. „Při komunikaci se starosty nebo zastupiteli se setkáváme s obavou právní nejistoty z toho, že za odpuštění dluhů ponesou následky, proto řadu exekucí nezastaví. Chtějí nějaké potvrzení vyššího orgánu nebo změnu zákona. V lepším případě trvá velmi dlouho, než je přesvědčíme, aby i přes takové riziko zastavení exekucí na zastupitelstvu odhlasovali,“ říká.

Odlišný pohled nabízí právnička a zakladatelka projektu Děti bez dluhů Alena Vlachová. Říká, že revoluční právní úpravy nejsou zapotřebí. „Stačilo by přidat několik jednoduchých ustanovení, podle nichž by mohl soud převést odpovědnost za dluh z dítěte na rodiče, pokud soudní řízení ukáže, že zanedbali rodičovskou povinnost,“ domnívá se Vlachová.

Ohroženi chudobou

Kromě dětských dlužníků sužuje Česko ještě rozsáhlejší a hůře řešitelný problém, který ale také souvisí s nezletilými – počet rodičů v exekucích.

„Odhadujeme, že v některých regionech je v exekuci třeba i 35 procent rodičů žáků základních škol,“ říká sociolog Daniel Prokop, podle něhož s tím souvisí propadání dětí ve škole a nedokončení základní docházky. „Netvrdím, že je to přímý vliv, ale zadlužení má velký podíl na malých ambicích rodin a jejich nízkém sociálním kapitálu,“ popisuje Prokop, podle nějž se chudoba související s exekucemi podepisuje na neúspěšném vzdělávání vysokých desítek tisíc dětí v Česku.

Hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil také hovoří o špatné propustnosti českého sociálního systému, kdy se chudoba i vzdělání „dědí“, což negativně ovlivňuje výši budoucích příjmů. V Česku je podle něj socioekonomický a kulturní status rodiny silně závislý na dosaženém vzdělání.

Proto také Tereza Dvořáková z organizace Tady a teď podporovala Nikol a její sourozence v tom, aby dosáhli vyššího než základního vzdělání, které mají jejich rodiče. Nikol nakonec vystudovala střední školu.

„Pokud rodiče mají vysokoškolské vzdělání, tak rizikem chudoby a sociálního vyloučení trpí čtyři procenta dětí z těchto rodin, v případě středního vzdělání rodičů to je 19 procent. Pokud rodiče dosáhli jen základního vzdělání, číslo vzroste už na 91 procent. Pro srovnání, průměr v Evropské hospodářské a měnové unii (EMU) není 91 procent, ale 62 procent,“ říká David Navrátil.

Dodává ale, že není příznivcem plošného odpouštění dluhů dětem, aniž by bylo před soudem řádně zjištěno, jakým způsobem pohledávky vznikly. Plošné odpuštění dluhů jakékoliv skupině dlužníků zasahuje podle Vlachové do práv věřitelů. „A těmi nemusí být jen ,zlé‘ dopravní podniky nebo vymahačské společnosti. Věřitelem může být i jiné dítě, senior nebo invalida,“ doplňuje.

Zbržděný start do života

Legislativa měla dětským dlužníkům ulehčit už před dvěma lety. Od podzimu 2019 mohou lidé, kterým aspoň dvě třetiny dluhů vznikly před jejich plnoletostí, vstoupit do režimu kratšího, tříletého oddlužení – stejně jako senioři a zdravotně postižení. Jenže experti oslovení redakcí se shodují, že tato novela k žádným překotným změnám nevedla. Odborník na dluhovou problematiku z Člověka v tísni Daniel Hůle ji označuje za „mrtvou normu“, jež má podle něj jen minimální dopad.

Tomu přikyvuje i Vlastimila Feistingerová. Oddlužení podle ní dokáže využít pouze malé procento lidí. „Setkala jsem se zatím jen s jednou osobou, která by to mohla a chtěla využít,“ říká. Data, která by sledovala pouze počet lidí, jimž aspoň dvě třetiny dluhů vznikly před dosažením plnoletosti a kteří následně využili tříleté insolvence, ale nejsou k dispozici.

Problém dětských dlužníků se navíc promítá i do jejich dospělých životů, kdy obtížně hledají bydlení i práci, a tak často utíkají do šedé ekonomiky. Sama Nikol přiznává, jak jí velmi pomohlo, že v zaměstnání narazila na nadřízenou, která její situaci pochopila a vyšla jí vstříc. Pracovní smlouva, již Nikol uzavřela, nepřiznávala skutečnou výši mzdy, aby srážky nařízené exekutorem, nebyly vysoké.

„Většinou se jedná o znevýhodněné děti ze složitých rodinných poměrů, a pokud se jim podaří z této situace vymanit, exekuce jim komplikují start do života, decimují je a ovlivňují jejich důvěru ve společnost a její fungování,“ shrnuje advokátka Kristýna Dolejšová Kabelová, jež se také případům dětských dlužníků věnuje.

S obtížným vstupem do dospělého života má zkušenosti i Nikol. Přiznává, že se za dluhy styděla, například když se o nich dozvěděla její nadřízená v práci. A kvůli vlastní hořké zkušenosti také Nikol sleduje, zda se situace kolem dětských dluhů zlepšuje. „Zajímám se o to, ale ne moc, protože si pak pokaždé vzpomenu na svou situaci,“ dodává.

zpět na začátek

Autor textuAdéla Očenášková
EditorIvan Hartman
FotografieTomáš Vocelka
Grafika a kódováníJiří Kropáček
Chudé Česko 21Aktuálně.cz přináší pokračování seriálu reportáží, rozhovorů a analýz zaměřených na sociální nerovnost a skrytou chudobu.

Oběti systémových problémů Česka jsou často pro ostatní neviditelné. Rozhodli jsme se hledat jejich příběhy a ukazovat na nich díry v sociální záchranné síti naší země.
Vedoucí projektu Chudé Česko 21Jan Nevyhoštěný
Partner projektu Chudé Česko 21Česká spořitelna

zpět na Chudé Česko 21

Více než dva tisíce dětí a přes třicet tisíc mladých dospělých v Česku čelí exekuci. Vysoké dluhy, které jim komplikují život, mnohdy vznikly kvůli nedbalosti rodičů. Letitý problém řeší až v březnu přijatá novela občanského zákoníku, jež má vymáhání dětských dluhů zamezit.
Autor Adéla Očenášková, Jiří Kropáček, Tomáš Vocelka, Jan Nevyhoštěný