Český Avast vyrostl o půlku. Za antiviry utržil 5,5 miliardy

ČTK Michal Kopřiva, ČTK
11. 3. 2015 11:42
Technologické společnosti se daří díky obchodnímu modelu, který je založen na produktech zdarma, které ale nabízejí placené rozšiřující funkce.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Avast

Praha – Nejhodnotnější česká IT firma Avast loni utržila 217 milionů dolarů (kolem 5,5 miliardy korun), což je meziroční skok o 50 procent. Provozní zisk společnosti zabývající se internetovou bezpečností a ochranou před viry rostl také o polovinu na 154 milionů dolarů. Firmě pomohl hlavně rychlý růst v mobilních zařízeních, ale rostl i počet uživatelů na počítačích.

Technologické společnosti se daří dosahovat vysoké ziskovosti díky obchodnímu modelu, který je založen sice na produktech zdarma, ty ale nabízejí placené rozšiřující funkce. "Většina IT firem prodává přes prostředníky, kteří si berou velkou část peněz. My rozdáváme náš produkt zdarma přímo uživatelům, jež nám mohou poté přímo zaplatit," popsal generální ředitel Vincent Steckler.

Produkty firmy nyní celosvětově využívá kolem 230 milionů počítačů a mobilních zařízení. Celkově loni přibylo kolem 30 milionů uživatelů. Nejvíce uživatelů má programy Avast v Brazílii, následuje Rusko a Francie. Téměř polovina tržeb pochází z Evropy, Středního východu a Afriky, dalších 46 procent je z amerického kontinentu.

Zhruba 70 procent příjmů firmy přináší produkty pro spotřebitele. Avast se nyní chce více zaměřit na firemní segment, který zatím přináší jen šest procent příjmů. "Chceme proniknout do malých a středních firem," popsal Steckler. "A naše nové korporátní produkty budou také zdarma," dodal.

Společnost loni měla 99 procent výnosů z aktivit mimo Českou republiku, zhruba 90 procent zaměstnanců přitom pracuje v tuzemsku. Celkový počet pracovníků loni stoupl o 150 na 500. Letos chce přijmout dalších 200 lidí.

V Česku má Avast na trhu antivirových programů podíl 51 procent. Společnost působí v oboru počítačové bezpečnosti 25 let a její portfolio zahrnuje vše od bezplatného antiviru pro PC, Mac nebo Android až po prémiové produkty a služby pro firmy. V současnosti má 13 kanceláří v Praze, Brně a dále v Německu, Číně, Jižní Koreji, Taiwanu a v USA.

Podíl 47 procent v Avastu drží investiční fond CVC Capital Partners, 43 procent zakladatelé Eduard Kučera a Pavel Baudiš. Zbylých deset procent drží management a zaměstnanci.

 

Právě se děje

Další zprávy