Rekordní pokuty za spam. Úřad trestá "obtěžující sdělení"

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
10. 3. 2015 17:15
Dvě firmy v Česku rozesílaly déle než rok nevyžádaná obchodní sdělení. Rozhodnutí o pokutě jsou již pravomocná.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Rekordní pokuty za spam uložil Úřad pro ochranu osobních údajů. Společnost Traffic7 má zaplatit 1,9 milionu korun a společnost eMarketing CZ 1,5 milionu korun. Obě firmy rozesílaly déle než rok nevyžádaná obchodní sdělení. Rozhodnutí o pokutách jsou již pravomocná.

"Při stanovení výše sankce jsme přihlédli ke skutečnosti, že pro adresáty byla obchodní sdělení vysoce obtěžující. Někteří obdrželi od této společnosti několik desítek obchodních sdělení, v některých případech bylo zasláno na jednu adresu elektronické pošty několik sdělení denně nebo bylo stejné sdělení zasláno opakovaně během několika dnů," říká k nejvyšší historické pokutě za spam pro společnost Traffic7 mluvčí úřadu David Pavlát.

Společnost se zaměřuje na marketing a na svém webu nabízí třeba služby hromadného e-mailingu. "Jsme týmem marketingových specialistů, kteří se rozhodli dělat internetovou reklamu jinak," představuje se společnost na webu. Její vyjádření zjišťujeme.

Druhá z pokutovaných společností - eMarketing CZ - dostala tehdy rekordní pokutu za rozesílání spamu už na začátku roku 2014, kdy měla zaplatit 480 tisíc korun. I to byl důvod pro nově udělenou vysokou pokutu. "Při stanovení výše sankce bylo přihlédnuto mimo jiné k tomu, že si společnost musela být s ohledem na předchozí kontrolu a vedené správní řízení vědoma, že její postup je nezákonný," dodává Pavlát.

eMarketing CZ už nemá funkční webovou prezentaci, nefunkční je i kontaktní telefon uvedený v jednom z internetových katalogů.

 

Právě se děje

Další zprávy