Česko je nadále sedmnáctou ekonomicky nejsvobodnější zemí, ukázal žebříček

ČTK ČTK
8. 9. 2022 8:04
Česko je nadále sedmnáctou ekonomicky nejsvobodnější zemí, ukázal žebříček

Česko je 17. ekonomicky nejsvobodnější zemí ze 165 sledovaných států světa. V revidovaném žebříčku se sice loni Česko umístilo na stejném místě, avšak absolutní skóre ekonomické svobody v Česku mírně kleslo. Vyplývá to ze zveřejněného žebříčku "Economic Freedom of the World Index" (index ekonomické svobody) kanadského institutu Fraser, o kterém ve čtvrteční tiskové zprávě informoval Liberální institut. Nejsvobodnějšími zeměmi světa jsou podle žebříčku Hongkong a Singapur, naopak nejméně svobodná zůstala Venezuela.

Index se zveřejňuje od roku 1996. Letos zveřejněné údaje vycházejí z dat roku 2020. Zpoždění je způsobeno tím, že je nutné počkat na údaje ze 165 zemí světa. Index se skládá z pěti ukazatelů, které se týkají velikosti státního sektoru, úrovně právního státu, mezinárodního obchodu nebo celkové regulace. Dalším faktorem je měnové prostředí dané země a inflační prostředí.

"Ekonomická svoboda v Česku klesla, to je hlavní zpráva, na kterou bychom se měli soustředit. To, že v dalších zemích klesla také, takže jsme si udrželi místo v žebříčku, může být trochu utěšující, ale není to důvod k radosti nebo poplácávání po ramenou," komentoval výsledky ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Hongkong a Singapur jsou opět na čele žebříku. Švýcarsko, Nový Zéland, Dánsko, Austrálie, Spojené státy, Estonsko, Mauricius a Irsko uzavírají nejlepší desítku. "Nejnovější kompletní údaje jsou z roku 2020, proto náš žebříček zobrazuje situaci vždy s dvouletým zpožděním. Hongkong vykazuje pokles svobody již v roce 2020 a očekáváme, že tento pokles bude pokračovat i nadále," dodal Pánek.

 

Právě se děje

Další zprávy