Česká republika nevybrala DPH za 109 miliard, tvrdí EU

ČTK ČTK
22. 9. 2013 10:41
V celé Evropské unii dosáhla ztráta ve výběru daně z přidané hodnoty až pět bilionů
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Brusel - Zřejmě až 193 miliard eur (asi pět bilionů korun) dosahovala v roce 2011 ztráta na výběru daně z přidané hodnoty ve 26 ze 27 tehdejších zemích Evropské unie.

Studii hodnotící rozdíly mezi příjmy, které by se daly předpokládat za ideálních podmínek, a skutečně vybranou výší daně představila tento týden Evropská komise.

V České republice podle materiálu ztráta přesáhla 4,2 miliardy eur (přes 109 miliard korun), což odpovídalo asi 2,7 procenta hrubého domácího produktu. V roce 2011 hospodařila ČR se schodkem přes 142 miliard korun.

Výpadek přitom nezpůsobují jen daňové podvody, i když nedodržování předpisů je důležitým prvkem, který k poklesu přispívá, zjistila studie, financovaná Evropskou komisí.

Za neplacení DPH také mohou mimo jiné konkurzy a platební neschopnost, statistické chyby, opožděné platby, pokles dovozu a přímé vyhýbání se daňovým povinnostem.

Reforma DPH

Eurokomisař pro daně Algirdas Šemeta považuje výši nevybrané částky za nepřijatelnou, zejména kvůli tomu, jaký pozitivní dopad by tyto peníze mohly mít na veřejné finance členských zemí.

Hájí proto plány na evropskou reformu DPH, boj s daňovými úniky i doporučení komise týkající se vnitrostátních daňových reforem. "Víme, o jaký problém se jedná, našli jsme řešení a nyní je na členských státech, aby jednaly," myslí si eurokomisař.

Reforma DPH byla zahájena v prosinci 2011, nynější studie má dát komisi do rukou další potřebné argumenty k jejímu prosazení. Reforma by měla například pomoci se zlepšením ochrany proti daňovým podvodům.

Letos v červenci byl přijat takzvaný mechanismus rychlé reakce, který má zemím EU umožnit rychleji a efektivněji reagovat na náhlé a rozsáhlé případy daňových podvodů. Snahou je také zjednodušit daňový systém, protože pak je pro poplatníky snazší předpisy dodržovat.

Daň se v ČR změnila pětkrát

Komise opakovaně žádá členské státy, aby rozšířily své daňové základny a omezily daňové výjimky a slevy. Právě to by systém zjednodušilo a bylo by možné předejít zvyšování základních sazeb DPH.

V unii platí, že standardní sazba DPH musí být nejméně 15 procent. Daň z přidané hodnoty je výraznou součástí příjmů státních rozpočtů všech zemí EU.

Studie v souvislosti s ČR připomíná, že země od roku 2000 s výší daně zacházela poměrně kreativně. Nyní v Česku platí základní sazba 21 procent a snížená 15 procent. V roce 2011, kterým se studie zabývá, to bylo v obou sazbách o procento méně. Od počátku tisíciletí tak byla daň změněna pětkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy