Zkontrolujte si, zda má dětské kolo návod, varuje ČOI

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 11. 2011 14:45
Pokud výrobku chybí potřebné instrukce nebo varování, děti se mohou zranit

Praha - Pokud se zákazníci chystají pořídit dětem pod stromeček jízdní kolo, měli by si hlídat, co kupují. Některá dětská kola totiž postrádají návod a další potřebné informace, varuje Česká obchodní inspekce (ČOI). Pokud přitom v návodě například není důležité varování, může dojít k ohrožení zdraví dětí.

Že výrobek nemá požadované instrukce, zjistila ČOI u devíti z 52 prodejců, které kontrolovala. 

"Kupující by neměli zapomínat, že na správném výběru kola a dodržení pokynů k jeho užívání a údržbě může záviset bezpečí a zdraví dítěte," komentuje ČOI ve své zprávě.

Podle ČOI musí být výrobek vybavený českým návodem, jak ho správně používat a udržovat, chybět by neměly ani identifikační údaje o výrobci, dovozci nebo distributorovi. Stejně tak zákazník musí dostat správně vyplněný doklad o koupi, aby mohl kolo případně reklamovat.

Třem prodejcům inspektoři zakázali kola prodávat - celkem se jednalo o 270 výrobků v hodnotě téměř 213 tisíc. Jednu kontrolovanou osobu navíc čeká správní řízení, další případ se zatím řeší.

Čtyři prodejny, ve kterých inspektoři našli nevyhovující kola, se nacházejí v Královehradeckém a Pardubickém kraji, tři v Plzeňském a Karlovarském kraji.

Na kontrolách, zda výrobci, distributoři a nebo prodejci dodržují zákon o obecné bezpečnosti výrobku, se podílely všechny inspektoráty ČOI a budou v nich pokračovat až do konce roku 2011.

 

Právě se děje

Další zprávy