Zítra vstanou a rozhodnou, zda sklárny pojedou dál

mah
16. 6. 2009 22:08
Ve Světlé nad Sázavou bude obnovena výroba skla
Sklárny Heřmanova Huť jsou jediným českým výrobcem sklenic na pivo a nealkoholické nápoje. Orientují se na evropský trh.
Sklárny Heřmanova Huť jsou jediným českým výrobcem sklenic na pivo a nealkoholické nápoje. Orientují se na evropský trh. | Foto: Ondřej Besperát

Heřmanova Huť - Možná práce od prosince, nebo vyplacení odstupného, které odsoudí podnik k zániku. Takové dilema musí v těchto dnech řešit zaměstnanci Sklárny Heřmanova Huť.

Jak informovala ČTK, zaměstnanci se musí do zítřka rozhodnout, zda počkají s výplatou odstupného do prosince, což podle vedení může firmu zachránit.

"Podnik kvůli mizivé poptávce po nápojových sklenicích ukončí výrobu příští úterý; obnovit ji chce 7. prosince," řekl ředitel skláren Roman Lauterkranc.

Přestože se výroba sklenic na chvíli zastaví, kolem sklárny se budou dít věci nadále. V červenci by měla mít nového stoprocentního vlastníka, německou firmu Sahm, která odebírá dvě třetiny produkce z Heřmanovy Hutě. Sklárny produkující měsíčně 1,5 milionu sklenic.

„Uděláme vše pro to, abychom výrobu za pět měsíců obnovili," doplnil Lauterkranc. Ten je o znovuspuštění výroby přesvědčen především díky tomu, že velkoskladům i restauracím začínají docházet sklenice na pivo a nealkoholické nápoje.

K novému rozjezdu má napomoci i období, kdy pivovary tvoří nové rozpočty.

„Pivovary i výrobci nealka těžko připustí, aby restaurace čepovaly nápoje do sklenic bez loga. Navíc musí rozběhnout promo akce," dodal Lauterkranc s tím, že už má některé přísliby z jižní Evropy.

Závazek přijmout lidi zpátky

Pracovníci sklárny již dostali návrh dohody o rozvázání pracovního poměru. Obsahuje také závazek přijmout lidi znovu od prvního prosince. Pokud by se přesto výroba nerozjela, zaměstnanci by o odstupné nepřišli, jen by jim bylo vyplaceno později.

Podle ředitele je varianta přerušení zřejmě poslední možností, jak firmu zachránit. Odběratelé totiž budou nadále s podnikem počítat. Pokud lidé dohodu nepodepíší, bude jim muset firma vyplatit odstupné devět milionů korun do 15. září. To však firmu položí.

Nyní ve firmě pracuje 84 zaměstnanců. Pokud by přistoupili na záměr vedení podniku, 72 z nich by firmu opustilo na konci června.

Agentura ČTK dnes oznámila, že zkrachovalou společnost Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou koupí za 160 milionů korun pražská firma Vivaria podnikatele Lubora Červy.  Vivaria chce ve Světle obnovit výrobu skla, informovala ČTK insolvenční správkyně Helena Horová. 


 

Právě se děje

Další zprávy