Zdraví nade vše. V roce krize Češi kupovali dražší léky

Petr Holub
18. 1. 2010 14:22
Spotřeba léků zůstala zhruba stejná, ale farmaceutické firmy vydělaly více.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - V roce, v němž šetřili při většině svých nákupů, dopřáli si Češi dražší léky než před krizí.

Podle údajů společnosti IMS Health, která eviduje léky prodané od velkodistributorů, stouply nákupy lékáren o 4,4 miliardy korun.

Spotřebovali jsme stejný počet balení léků jako rok předtím, ale zaplatili jsme o desetinu víc, ukazují data firmy, která však potvrzuje i Český statistický úřad.

Lékárny loni nakoupily 292 milionu balení léků, což odpovídá zhruba množství, které pacienti skutečně spotřebovali. Lékárny za ně zaplatily 50,1 miliardy korun. Do této částky se však nepočítá daň z přidané hodnoty, marže lékáren ani poplatky za recept. Po započtení daní, lékárenské marže a poplatků může být celková útrata za léky až o 20 miliard vyšší.

 

Úhrada pojišťoven a pacientů vyrostla nejméně o 6 miliard.

Dováží se víc léků

Za jedenáct loňských měsíců se do Česka dovezly léky a další farmaceutické přípravky za 66 miliard, ukazují údaje ČSÚ.

Proti stejnému období roku 2008 se import zvýšil o 6,5 miliardy. Češi dovážejí čtvrtinu léků z Německa, desetinu dodávek posílají francouzské firmy, po nich následuje Itálie a Velká Británie.

Nástup dražších zahraničních léků začal už předloni.

Po zavedení poplatků za recept Češi spotřebovali skoro o desetinu léků méně, zaplatili však o čtyři procenta navíc. Loni trend drahých léků pokračoval s tím, že spotřeba už neklesala a zůstala na předloňské úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy