Zda zaměstnanci vážně pracují, hlídá jen čtvrtina firem

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 11. 2011 15:50
Více než dvě třetiny zaměstnanců se na PC nevěnuji pouze práci, monitoring ale provádí čtvrtina firem
Foto: Reuters

Praha - Zda se zaměstnanci na počítači skutečně věnují své práci, kontroluje pouze každá čtvrtá firma.  Z průzkumů přitom vyplývá, že 70 procent lidí se nevěnuje pouze pracovním povinnostem.

Informovala o tom agentura LMC, které patří pracovní portál Jobs.cz. Ta oslovila celkem 215 personalistů středních a velkých českých firem, které v rámci LMC uskutečňují nábory.

Některé firmy zajímá hlavně výsledek

Z odpovědí vyplynulo, že monitoring činnosti zaměstnanců provádí pouze 26 procent podniků. Dalších 16 procent se k zavedení těchto opatření chystá. Více než v polovina společností naopak přehled o tom, co pracovníci na počítači během dne dělají, nemá.

Podle mluvčího LMC Tomáše Dombrovského to může být dané celou řadou faktorů. "Osobně si myslím, že velká část podniků to nepovažuje za významné a svým zaměstnancům věří," komentuje pro Aktuálně.cz.

Tyto firmy často sledují především výsledek - a pokud se dostaví, zaměstnavatel tolik nebazíruje na tom, zda si pracovník při tom spustil Facebook nebo ne.

Další společnosti by kontrolu rády prováděly, zatím si však nejsou jisté právními otázkami - například, zda mohou sledovat soukromou poštu zaměstnance.

Více odpočinku, než je třeba

Ke sledování, čemu se pracovník na PC věnuje, dochází stále častěji. K této aktivitě se firmy uchýlily zvláště po vypuknutí krize, kdy začaly výkon zaměstnanců kontrolovat výrazně důsledněji.

Samotnou anketu provedla skupina LMC poprvé, tudíž nemůže srovnat, jak se monitoring změnil meziročně.

Podle různých průzkumů mozkové činnosti se jedinec na práci nezvládne plně soustředit déle než 15 minut, někteří zaměstnanci ovšem mimopracovním aktivitám věnují více času, než by se dalo označit za „krátký oddech".

„Lidé nejsou stroje a zejména při duševní činnosti se nemohou celou dobu stoprocentně věnovat pouze svým povinnostem, v některých případech však může být posun ve využití služebních PC k nepracovním účelům extrémní," myslí si mluvčí LMC.

Množství času, který zaměstnanci stráví zábavou, se přitom podle něj zásadně zvýšilo s nástupem sociálních sítí.

Někteří pouze platí účty, jiní hrají hry

Že se v pracovní době věnují jiným věcem než svým úkolům, v dotazníku na Jobs.cz uvedlo zhruba 1250 osob ze 1788. Většina jich přiznala, že „čas od času nastane situace, kdy se v zaměstnání nevěnují pouze svým pracovním povinnostem."

Přibližně 250 zaměstnanců využívá počítač pro nepracovní účely pouze v mimořádných případech. Například když musí nutně něco zaplatit.

Zbylých 30 procent respondentů se věnuje pouze práci. Více než třetina těchto osob by však PC pro vlastní aktivity občas využila - kdyby se nebála monitoringu a možného trestu.

"Lidé se nejčastěji věnují komunikaci v sociálních sítích a prostřednictvím programů pro rychlé zasílání zpráv či vyřizování soukromých e-mailů," shrnuje Dombrovský typické činnosti na firemních počítačích. Výjimkou podle něj nejsou ani on-line nákupy nebo hraní jednoduchých internetových her.

 

 

Právě se děje

Další zprávy