Žaluda dostal padáka, drahám bude šéfovat Zelený

Ekonomika Ekonomika
30. 7. 2013 17:20
Petr Žaluda České dráhy řídil pět let a pět měsíců.
Petr Žaluda.
Petr Žaluda. | Foto: České dráhy

Praha- Dozorčí rada Českých drah odvolala předsedu představenstva firmy Petra Žaludu a s ním i všechny tři zbylé členy tohoto vedení.

Ještě týž den večer bylo zvoleno nové představenstvo. Na Žaludovo místo generálního ředitele nastoupí Dalibor Zelený, který firmě už šéfoval na přelomu tisíciletí, v době vlády Miloše Zemana.

V novém představenstvu kromě Zeleného usedli výkonný ředitel pro provoz a techniku ČD Daniel Kurucz a náměstek generálního ředitele ČD pro personální záležitosti Pavel Švagr.

Petr Žaluda stál v čele státní železnice pět let, v posledních měsících čelil silné kritice kvůli hospodaření ČD. Nový ministr dopravy Zdeněk Žák, dlouhodobý Žaludův kritik a někdejší zaměstnanec ČD, před několika dny obměnil složení dozorčí rady a ta dnes rozhodla o odvolání celého představenstva.

"Dozorčí rada zásadně nesouhlasí s dalším zadlužováním Českých drah. To byl první důvod. A druhý, pokud vím, je enormní nárůst výdajů na externí služby, které by si dráhy mohly dělat samy. Například za právní a jiné služby," řekl v České televizi ministr dopravy Žák.

Konkurence tlačila na Žaludu

Za Žaludova panování zažily České dráhy prudké změny především kvůli tomu, že dostaly skutečnou konkurenci v osobní dopravě v podobě firem Regiojet a Leo Express. Ty pronikly na nejlukrativnější rychlíkové tratě a sebraly státním drahám nezanedbatelné množství cestujících. Současně ale dráhy přiměly k modernizaci vlaků a dalším viditelným investicím.

V loňském roce České dráhy vykázaly ztrátu 1,6 miliardy korun, o rok dříve zisk 491 milionů.

Petr Žaluda by měl podle manažerské smlouvy dostat tzv. zlatý padák ve výši 24 měsíčních platů, tedy asi 12 milionů korun.

Odvolán také náměstek z ODS

Ministr dopravy Zdeněk Žák v úterý také odvolal svého náměstka Jiřího Žáka. Podle něj jde o začátek čistky vedení úřadu od členů ODS.

"Domnívám se, že se to dalo očekávat a že to bude pokračovat i nadále u dalších kolegů," řekl Jiří Žák ČTK. Podle něj bylo několikrát naznačeno, že lidé z ODS by ve vrcholných funkcích na ministerstvu neměli působit. Jiří Žák je členem výkonné rady ODS a bývalým senátorem.

Ministr Žák politický motiv popřel, podle něj není třeba mít zvláštního náměstka pro agendu letectví a kosmonautiky.

 

Právě se děje

Další zprávy