Zájem o parcely v Praze roste

ČTK, eko
10. 11. 2005 10:44
Praha - Ceny stoupají až o patnáct procent za rok.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Profimédia

Zájem lidí o koupi parcel v Praze a okolí stále roste. Poptávka v atraktivních lokalitách převyšuje nabídku, a ceny se tak zvyšují i o 15 procent za rok. Důvodem rostoucí poptávky je zájem o investování do výstavby rodinného domu i snaha o zhodnocení peněz. Trend rostoucího zájmu bude pokračovat, shodly se oslovené developerské firmy i realitní kanceláře.

V Praze se běžná cena parcely s inženýrskými sítěmi v dobré lokalitě pohybuje zhruba od 2500 do 4000 korun za metr čtvereční, uvedl generální ředitel společnosti Ekospol Evžen Korec s tím, že v atraktivních lokalitách, jako je Hanspaulka, dosahují ceny v prolukách až 15.000 Kč/m2. V městech ve vzdálenosti 15 až 20 kilometrů od metropole se podle něj platí 1000 až 1500 Kč/m2.

Ceny přitom rostou stabilně nejméně o deset procent za rok. "V Roztokách ceny parcel v posledních třech letech vzrostly téměř o 15 procent ročně," dodal Korec.

K atraktivním lokalitám v okolí metropole patří například Průhonice, Hrnčíře, Šestajovice nebo Ořech. "Zde se ceny zasíťovaných pozemků pohybují do 2900 Kč za metr čtvereční. Nabídka je zde širší a uspokojí poptávku," uvedla ředitelka realitní kanceláře Mexx Reality Iva Cikánková.

Naproti tomu právě v Praze 6 na Hanspaulce nebo Ořechovce nabídka poptávce nestačí a ceny šplhají výš. "Příznivější pražské lokality z pohledu ceny jsou Suchdol nebo Troja, kde se ceny pohybují kolem pěti tisíc korun za metr čtvereční," dodala Cikánková.

Největší zájem je o parcely s veškerými sítěmi o výměře 600 až 900 metrů čtverečních. "Nejčastější požadavky jsou ve vzdálenosti do 20 až 30 kilometrů za Prahou v ceně do 1,3 až 1,6 milionu korun," uvedla Cikánková.

 

Právě se děje

Další zprávy