Zadlužení Sazky se blíží osmi miliardám korun

Vadim Fojtík, István Lékó, Euro.cz
17. 3. 2009 9:51
Finanční krize dolehla i na českého lídra v sázení
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zadlužení Sazky se v současnosti blíží osmi miliardám korun. Největší část dluhů tvoří emise dluhopisů na „tělocvičnu ve Vysočanech" ve výši 215 milionů eur s vysokou úrokovou sazbou 8,5 procenta.

K úroku je třeba připočítat náklady za to, že Sazce bylo umožněno refinancování dluhopisů na 15 let, penalizaci za snižování ratingu a podobně. Kvůli těmto nepříjemnostem musí firma místo půl miliardy splácet zhruba 700 milionů ročně. Jsou to jen úrokové náklady spojené s halou.

Umořování dluhu má podle ratingové agentury Standard & Poor's zvládnutelný harmonogram, který započal v roce 2008 dvěma půlročními splátkami po 27 milionech s postupným zvyšováním na 273 milionů v roce 2017 a 379 milionů v roce 2021.

Firma může mít problémy se splácením

Ratingová společnost Standard & Poor's ve své zprávě z konce ledna letošního roku české sázkové a loterijní jedničce srazila její dlouhodobé hodnocení úvěruschopnosti. A to z B+ stabilní, na B+ negativní.

Ekonomové považují za důležitý mezník v žebříčku ratingu hodnocení BBB-. Podniky s ohodnocením od BB+ dolů automaticky spadají do kategorie firem, u kterých je reálné riziko, že kvůli nepříznivým obchodním podmínkám nebudou schopny dostát závazkům. Hodnocení Sazky od Standard & Poor's je přitom několik příček pod zmíněným mezníkem BBB-.

„Negativní výhled odráží stagnaci v provozních výsledcích společnosti Sazka v loňském roce a naše obavy, že firma nebude ve vztahu k roku 2008 schopna splnit náš cílový poměr EBITDA k nákladovým úrokům ve výši dvojnásobku. Schopnost společnosti pružně získávat financování může být omezená, jelikož Sazka bude nucena převzít přímé financování dluhu společnosti Bestsport," zdůvodnila Standard & Poor's zhoršení ratingu Sazky.

Dokument, který vydala agentura letos v lednu na svých internetových stránkách, má server Euro.cz k dispozici.

Ze zprávy, v níž ratingová agentura popisuje zadluženost Sazky, hodnotí schopnost firmy splácet závazky a shánět nové zdroje financování, vyplývá, že společnost může mít v brzké době potíže se splácením svých dluhů a potřebným množstvím hotovosti.

Standard & Poor's se totiž zmiňuje o svých obavách ohledně schopnosti Sazky pružně získávat financování. Tyto obavy souvisejí s emisí dluhopisů v celkové výši 215 milionů eur. Z takto získaných peněz pak firma financovala výstavbu multifunkční O2 Areny v pražských Vysočanech. Součástí emise však byla i dohoda s držiteli dluhopisů, že další povolené zadlužení Sazky nepřesáhne 1,919 miliardy korun a firmy Bestsport 1,1 miliardy korun.

Riziko přečerpání úvěru

V případě Sazky však existuje riziko, že bude tento úvěrový limit brzy přečerpán. Jak uvádí Standard & Poor's, Sazka proto požádala správce emisí, The Bank of New York, o změnu ujednání, které omezuje výši budoucího zadlužení, obsaženého ve smlouvě vztahující se k zajištěným dluhopisům. Správce měl odpovědět do konce letošního ledna.

„Společnost Sazka žádá, aby držitelé dluhopisů vyslovili souhlas se sloučením limitů vztahujících se na povolené zadlužení," tvrdí zpráva. Jinak řečeno: Sazka požaduje, aby se povolené zadlužení nepočítalo zvlášť pro sázkovou a loterijní firmu a pro Bestsport, ale dohromady.

Pokud by takovou operaci správce povolil, mohla by Sazka zvednout výši svých bankovních úvěrů tak, aby pokryla dluhy společnosti Bestsport. U části z nich se totiž blíží jejich splatnost. Pokud The Bank of New York sloučení limitů nepovolí, znamenalo by to pro Sazku určité problémy. Držitelé dluhopisů mohou prohlásit, že firma porušila smluvní podmínky, za kterých byly dluhopisy vydány.

Vedení Sazky poté mohou vyzvat, aby do třiceti dnů odstranilo tento problém. Pokud to neučiní, mohou držitelé dluhopisů požádat o jejich okamžité splacení, což by mělo pro Sazku fatální následky. Této situaci se říká cross default.

K držitelům dluhopisů se v takových případech totiž většinou přidají i další věřitelé, což v případě Sazky představuje splacení dalších miliard. Je otázka, zda by v době ekonomické krize Sazka sehnala jiné možnosti financování. Je však možné, že právníci společnosti a majitelů dluhopisů nakonec najdou řešení, které umožní Sazce bezproblémové financování dluhu.

Uvedený závěr ostatně dokládá i Standard & Poor's. „Tato žádost ze strany společnosti Sazka odráží obtížnou situaci, které čelí společnost Bestsport v důsledku současných turbulencí na finančních trzích ve vztahu k refinancování svých směnek, jež představovaly většinu nesplaceného zadlužení této právnické osoby ve výši 764 milionů korun k 31. prosinci 2008," uvádí ratingová agentura.

Zmíněné směnky jsou splatné v rozmezí dvou až pěti let a ručí za ně Sazka. Což, jak uvádí Standard & Poor's, znamená, že směnky ve výši 360 milionů korun, které jsou splatné v letošním roce, uhradí Sazka. Tím se sníží úvěrová kapacita firmy podle jejího limitu u bank ve výši 1,9 miliardy korun.

Ke konci loňského roku měla totiž Sazka finanční závazky ve výši 1,431 miliardy korun, včetně 1,3 miliardy korun, které čerpala na základě vlastních úvěrů. Firmě tak dle Standard & Poor's zůstává nevyčerpaná kapacita 448 milionů korun. Jenže podle informací serveru Euro.cz Sazka letos 12. ledna uhradila pravidelnou splátku úroků dluhopisů zhruba ve výši 350 milionů korun, čímž takřka vyčerpala svůj úvěrový limit u bank.

„Ratingová hodnocení společnosti Sazka nadále odrážejí vysoké zadlužení společnosti způsobené jejím financováním komplexu O2 Arena," tvrdí Standard & Poor's. A jak dodává, ratingová hodnocení nadále omezuje agresivní finanční politika firmy, která je dána jejími povinnými příspěvky na prospěšné účely. Sazka totiž musí finančně přispívat sportovním svazům na jejich činnost.

Další více než dvě miliardy korun z dluhů Sazky tvoří krátké úvěrové linky, které má u šesti bank v České republice. Zhruba půl miliardy tvoří jiné závazky a miliardu korun, za niž ručí Sazka, dluží Bestsport. V této firmě ovládá Sazka deset procent akcií. Zbytek pak drží občanské sdružení Zelený ostrov založené Českým svazem tělesné výchovy. Ten je i největším akcionářem Sazky.

„V současné době probíhají auditorské práce na roční účetní závěrce. Auditovaná čísla, týkající se závazků, budou k dispozici po jejím dokončení, kdy podle podmínek emisní dokumentace standardně informujeme svěřeneckého správce, zastupujícího držitele dluhopisů, a zveřejňujeme finanční výkazy, včetně aktiv, pasiv a závazků. Aktuální výše zadlužení je v souladu s emisní dokumentací a závazky řádně splácíme," reagoval na otázky Euro.cz mluvčí Sazky Zdeněk Zikmund.

Sazka minulý týden v tiskové zprávě uvedla, že dle předběžných výsledků dosáhly tržby z hlavní oblasti podnikání, sázkové a loterijní činnosti téměř 8,1 miliardy korun. V meziročním srovnání je to nárůst o 5,3 procenta. Zisk Sazka neuvedla, ale dle informací Euro.cz bude meziročně zhruba o 200 milionů korun nižší než 1,4 miliardy korun z roku 2007.

Agentura Standard & Poor's se ve své zprávě rovněž obává, že se Sazka v nejbližších měsících může dostat do problémů s hotovostí. Tvrdí sice, že profil firmy je zatím z pohledu likvidity dostačující, jenže s odvoláním na ujednání mezi majiteli dluhopisů a Sazkou, které stanovuje jasné limity pro další zadlužení Sazky a Bestsportu, upozorňuje, že možnosti čerpání dalších půjček jsou již citelně nízké.

„A absence podstatného objemu závazně přislíbeného záložního financování by mohla způsobit, že se tento profil ocitne střednědobě pod tlakem," tvrdí zpráva. To potvrzuje původní obavy z toho, že Sazka může mít problémy se sháněním peněz.

Standard & Poor's navíc připouští, že zhoršení ratingu nemusí být poslední. „Mohlo by dojít k tlaku na snížení ratingového hodnocení, pokud se společnosti Sazka nepodaří splnit a udržovat naše vodítko, co se týče poměru krytí nákladových úroků z EBITDA, a pokud se v následujících dvanácti měsících neobjeví náznaky, že se zadlužení společnosti snižuje," konstatuje.

Pravděpodobnost toho, že agentura Standard & Poor's ve svém dalším hodnocení zlepší rating Sazky, není vysoká. Důvodem je vysoký dluh podniku, dramatické zhoršení podmínek na trhu s financováním a závazek Sazky přispívat jejím akcionářům, tedy sportovním svazům na jejich činnost.

Původní verzi článku si přečtěte ZDE

 

Právě se děje

Další zprávy