Začaly slevy, tentokrát už dva týdny před Ježíškem

Veronika Skálová Veronika Skálová
13. 12. 2009 12:40
Ještě před stříbrnou nedělí přišli obchodníci se slevami, aby nalákali zákazníky
Co byla dřív výjimka, stává se letos pravidlem. Slevy oznamují řetězce i jednotliví obchodníci.
Co byla dřív výjimka, stává se letos pravidlem. Slevy oznamují řetězce i jednotliví obchodníci. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Brno - Zbývají poslední dva víkendy do Vánoc a obchodníci na své zákazníky vytahují zbraně těžkého kalibru.

Jak slibovali už od října, kdy předvánoční kampaně často začaly, vyhlašují slevy ve výši desítek procent.

Snaží se tak do obchodů přivábit co nejvíce lidí, kteří před začátkem Adventu svorně tvrdili, že se letos při nákupu dárků budou mírnit.

Na straně obchodníků nestojí ani vývoj cen, které krize a boj o zákazníka srazily u některého sortimentu až o deset procent níž.

Jedním z prvních, kdo zahájení předvánočního výprodeje oznámil, byl obchodní řetězec Globus. Snížení cen od 30 do 70 procent nabízí svým zákazníkům od pátku. K tomuto taktickému kroku přistoupil už vloni.

"Náš loňský nápad s výprodejem již před svátky se setkal s velice příznivou odezvou na straně zákazníků. Výrazné snížení cen textilu, konfekce a obuvi je motivovalo k nákupům tohoto sortimentu, které řada lidí dříve odkládala až na výprodeje po Novém roce," vysvětlil marketingový ředitel Globusu Boris Malý.

Fotogalerie: Tyto hračky k Vánocům nekupujte, varuje ČOI

O mnoho déle neotálel ani konkurenční Albert a vyhlásil slevy například na hračky, elektroniku a domácí spotřebiče, oblečení a další oblíbené dárkové položky. Ani Albert s výši slev neváhal - pohybují se od 20 do 50 procent.

Nápisy oznamující vedle speciálních vánočních nabídek i slevy, se objevují ve stále větším počtu obchodů. A nejen těch kamenných.

Se slevami ještě před začátkem vánočních svátků přišel například internetový obchod Mall.cz. Ten namísto plošných slev nabízí slevu na vybrané předměty až 66 procent.

"Do těchto slev zařazujeme 20 produktů z nejvíce poptávaného sortimentu, přičemž je každý den obměňujeme," řekl ČTK mluvčí společnosti Petr Král s tím, že velký výprodej vypukne hned po svátcích.

 

Právě se děje

Další zprávy