Výstavbu zóny Nouzka II zbrzdí rozpočet

ČTK, eko
3. 1. 2006 10:16
Vyškov - Rozpočtové provizorium, které koncem minulého roku přijali vyškovští zastupitelé, nedovoluje městu pokračovat v investičních projektech. Rozpočet by měli zastupitelé schvalovat začátkem března, řekl starosta Vyškova Petr Hájek.

Projekt nové průmyslové zóny o rozloze 13,5 hektaru je zatím ve stadiu příprav. Městu už se podařilo získat některé pozemky od státu, rýsuje se i dohoda s Pozemkovým fondem. Složitější jsou podle Hájka jednání s agenturou CzechInvest. Ta totiž městu nepřispěje na infrastrukturu, pokud radnice nenabídne možným investorům výhodné podmínky. "Nebudeme se ale zájemcům podbízet. Zaplatí si to, co pozemky i s úpravami stojí," vysvětlil starosta.

Zónu chce radnice nabízet firmám už letos na podzim. Předběžní zájemci už se podle Hájka hlásí. Se třemi už město vede předběžná jednání. "O zaplnění zóny nemáme strach, je poměrně dobře dopravně napojená," míní Hájek. Obory, v jakých uchazeči podnikají, nechtěl ale starosta upřesnit. Uvedl jen, že jde o menší a střední podniky.

Do zóny by mělo přijít šest nebo sedm firem a práci tam má najít až 250 lidí. V dosavadních vyškovských průmyslových zónách Nouzka I a Sochorovo působí na dvě desítky tuzemských firem i společností se zahraniční účastí. Výrobní areály o ploše 37 hektarů dávají práci asi 900 zaměstnancům. Další volná místa by mohl do Vyškova přinést investor, který chce působit v rozšířené zóně Sochorovo. Jednání s ním mají být podle starosty uzavřena na jaře.

Jihomoravský kraj patří k regionům s největším počtem průmyslových zón. Regionální rozvojová agentura jich eviduje přes dvě desítky. Podle agentury CzechInvest stát od roku 1998 dotoval na jihu Moravy vznik zón v devíti městech, na infrastrukturu jim přispěl zhruba 383 miliony korun. V nových provozech vzniklo na 3400 nových pracovních míst a letos by se měl jejich počet zvýšit o polovinu.

 

Právě se děje

Další zprávy