Vyšetřování končí, Škoda se vyhnula pokutě

Tomáš Fránek
6. 6. 2007 10:30
Pokuta firmě hrozila kvůli slevám při odběru aut
Foto: Škoda Auto

Brno- Úřad pro ochranu hospodářské soutěže po třech letech vyšetřování definitivně zastavil správní řízení s automobilkou Škoda kvůli zneužití dominantního postavení na trhu.

Firmě nejprve hrozila pokuta ve výši 55 milionů korun, po novém projednání případu pak 36 milionů korun.

Nyní ale antimonopolní úřad správní řízení zastavil, firma pokutu nedostane. Podle úřadu Škoda svoje postavení na trhu nezneužila.

Stěžovaly si leasingovky

Případ začal antimonopolní úřad šetřit už v březnu 2004 na základě stížnosti sdružení zastupujícího leasingové společnosti.

Těm se nelíbilo, že automobilka společnostem nabízejícím operativní leasing odmítá poskytovat slevy.

Nová upravená verze roomsteru
Nová upravená verze roomsteru | Foto: Aktuálně.cz

Úřad pak při řízení zjistil, že firma sjednává s různými odběrateli svých vozů rozdílné podmínky.

A odmítala stejné podmínky nabízet leasingovým společnostem, které tak podle antimonopolního úřadu nemohou uzavírat velkoodběratelské smlouvy a čerpat z nich výhody jako ostatní velkoodběratelé.

Úřad proto firmě dal za zneužití dominantního postavení pokutu ve výši padesát pět milionů korun a nařídil jí změnit smlouvy.

Firma ale podala rozklad a šéf úřadu Martin Pecina pokutu zrušil a nařídil nové šetření případu. Původní rozhodnutí o pokutě mělo podle Peciny celou řadu nedostatků - například v prokazování dominantního postavení firmy na trhu.

Firma nediskriminovala

V dalším řízení byla firmě udělena pokuta ve výši 36 milionů korun. Po podání rozkladu ale šéf úřadu Martin Pecina řízení s definitivní platností zastavil.

Podle Peciny se neprokázalo, že by firma někoho diskriminovala.

Foto: Škoda auto

"Nejednalo se o postup, který by směřoval výlučně vůči společnostem poskytujícím operativní leasing, ale týkal se všech odběratelů zboží účastníka řízení. Nelze tudíž hovořit o naplnění znaku diskriminace spočívajícím v uplatňování rozdílných podmínek vůči jednotlivým účastníkům trhu," uvedl v rozhodnutí.

Pecina také potvrdil, že firma změnila svůj přístup k leasingovým společnostem. "Dospěl jsem k závěru, že jednání účastníka, jež bylo předmětem správního řízení, není správním deliktem ve smyslu zákona," uvedl Pecina v rozhodnutí.

Zatím jedinou pokutou, kterou Škoda za porušení zákonů v oblasti hospodářské soutěže dostala, je tři a půl milionová sankce z poloviny devadesátých let.

Pokutu firma dostala kvůli nedostatku plechových dílů na trhu, pokutu potvrdil Vrchní i Ústavní soud.

Podobně jako nyní byla v roce 1996 zrušena i další pokuta pro automobilku Škoda a to ve výši 250 tisíc korun za zvýhodňování jednoho dodavatele bezpečnostního systému do automobilů.

 

Právě se děje

Další zprávy