Vodafone zavedl službu pro sluchově postižené

ČTK ČTK
7. 12. 2012 14:21
Online přepis řeči na dálku je zatím dostupný ve dvanácti firemních prodejnách
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Mobilní operátor Vodafone zavedl ve 12 prodejnách službu pro komunikaci se sluchově postiženými eScribe. Ta umožňuje bezplatný online přepis řeči na dálku. Uvedla to dnes firma.

Konkurence podobnou službu nenabízí.

Služba eScribe funguje díky telefonickému spojení se specializovaným centrem přepisu, kde se řeč převádí do textu na webovém rozhraní. Osoba se sluchovým postižením si text v reálném čase čte na monitoru počítače v prodejně.

Asistent není potřeba

Zákazníci se sluchovým postižením tak zvládnou bez asistence zařídit na prodejnách vše potřebné. "Zákazníci s vadami sluchu již nejsou při jednáních odkázáni na cizí pomoc. Přesným přepisem mluveného projevu získávají kompletní informace, což je v oblasti nabídky služeb velmi důležité," uvedl prezident České unie neslyšících Martin Novák.

Služba vznikla na ČVUT a do běžného provozu ji přenáší sociální firma Transkript Online. Dalším cílem je vytvoření softwaru pro automatické rozpoznávání řeči, který by v budoucnu nahradil centrum přepisu a také umožnil využívat přepis na mobilních telefonech.

V Česku žije až půl milionu obyvatel se sluchovým postižením. Přes 95 procent z nich nepoužívá znakový jazyk.

 

Právě se děje

Další zprávy