Vietnamci prodávali padělky za desítky milionů korun

Tereza Holanová Tereza Holanová
26. 9. 2011 14:31
Při kontrole inspekce objevila padělky více než 50 značek
Foto: Naďa Straková

Praha - Při kontrole vietnamské tržnice Lipový dvůr v Aši objevili inspektoři téměř 38 tisíc padělků chráněných obchodních značek. Česká obchodní inspekce (ČOI) o tom informovala na svých stránkách.

Zajištěné zboží napodobovalo více než padesát chráněných značek, jako například Adidas, Lacoste, Ed Hardy, Burton nebo Jack Wolfskin.

Ve většině případů se jednalo o textilní výrobky, dále například o obuv nebo hodinky. Kromě toho zástupci ČOI přišli na nelegální kopie hudebních a filmových nosičů, jejichž hodnota by - v ceně originálů - přesáhla 43 milionů korun.

V první fázi se inspektoři zaměřili na kontrolu stánků, které má pronajatých čtrnáct konkrétních podnikatelů. Dále pracovníci ČOI prověřili 27 anonymních budov. Ty po souhlasu krajské státní zástupkyně otevřela Policie ČR.

Jak kontrola tržnice ukázala, dané prostory ve většině případů sloužily ke skladování napodobenin. Padělané zboží zástupci ČOI zabrali. Do doby, než padne rozhodnutí o trestu prodejců těchto falzifikátu, budou výrobky uskladněné mimo dosah kontrolovaných osob.

S podnikateli, kteří padělky a nelegální kopie prodávali, ČOI po odborném posouzení výrobků zahájí správní řízení za to, že porušili zákon o ochraně spotřebitele.

Kontrolní akce proběhla 8. a 9. září. Podílelo se na ní celkem 25 inspektorů a několik dalších pracovníků ČOI v Plzeňském a Karlovarském kraji.

 

Právě se děje

Další zprávy