Ve vrchlabském závodu Škodovky se Up! vyrábět nebude

Ekonomika Ekonomika
7. 11. 2008 10:43
Volkswagen se bojí rizik spojených s výkyvy české koruny

Mladá Boleslav - Ve Vrchlabí se zatím nebude vyrábět vůz Up! Vedení největší evropské automobilky Volkswagen, která vlastní mladoboleslavskou Škodu Auto, plánovanou výrobu zamítlo. Napsal to páteční Boleslavský deník.

Důvodem jsou podle mluvčího společnosti Christopha Adomata především měnová rizika spojená s českou korunou.

Vedení vadí rozhodnutí české vlády nepřijmout v nejbližší době euro. Protože koruna vůči euru i dolaru zažívá již delší dobu značné výkyvy, další investice v Česku jsou pro koncern nehospodárné.

Výroba malého vozu Up! měla zaměstnancům vrchlabského závodu zajistit práci na několik let. Také podnik by musel být modernizován a musely by do něho být napumpovány několikamilionové investice. Proto s rozhodnutím Volkswagenu nesouhlasí odbory.

"Zaměstnanci firmy Škoda, zejména ve Vrchlabí, splnili všechny své úkoly, aby projekt malého vozu získali. Byli flexibilní, mají vysokou produktivitu práce a nabídli značný technický um i příznivé mzdové podmínky. Koncern ale svůj slib nesplnil," uvedl pro list předseda odborů Jaroslav Povšík.

Problém s tím má ale také město samotné. Vrchlabí totiž hrozí, že pokud se investice do závodu zastaví, přijdou vniveč jeho milionové výdaje na modernizaci závodu. Podle Finančních novin to prohlásil starosta Jan Sobotka. Region by tak nemusel dostat ani investice od státu a kraje v hodnotě několik set milionů korun, které jsou určeny na opravu silnic. Tyto finance se totiž vážou na investici Škody.

Náměstek hradeckého hejtmana Helmut Dohnálek ale tvrdí, že závod ve vrchlabí přišel pouze o výrobu určitého modelu a záměr investic za miliardy pro modernizaci prý platí. To potvrdila i samotná Škoda Auto. Investice do infrastruktury v regionu podle ní nejsou vázany na jediný projekt.

 

 

Právě se děje

Další zprávy