V pistáciích našli 57x více aflatoxinů, než je povoleno

Radek Pecák Radek Pecák
28. 6. 2013 15:22
Havířovská firma již stihla prodat šestnáct kilogramů těchto ořechů
Závadné pistácie jsou v tomto balení.
Závadné pistácie jsou v tomto balení. | Foto: ČZPI

Praha - Více než sedmapadesátinásobné překročení stanoveného limitu aflatoxinů zaznamenala Státní zemědělská a potravinářská inspekce u dvousetgramového balení pistáciových ořechů v plastové fólii.

O nálezu informoval tiskový mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Jedná se o pistácie označené dobou minimální trvanlivosti do 2. 5. 2014. Zemí původu je Írán. Výrobcem a prodejcem pak je společnost Compare, spol. s r. o., se sídlem na adrese Moskevská 1e/1104, 73601 Havířov.

"Inspekce nařídila neprodleně stáhnout z prodeje celou závadnou šarži potraviny," sdělil Kopřiva. Limit pro přítomnost aflatoxinů je v uvedené komoditě stanoven právním předpisem na 10 mikrogramů / kg, rozbor ovšem identifikoval koncentraci 575 mikrogramů/kg.

Podle informací prodejce společnost prodala již 16 kg potraviny ve své pobočce na adrese Orlovská 5/290, 73564 Havířov - Dolní Suchá a dalších 84 kg vrátila dodavateli.

"Doporučujeme všem spotřebitelům, kteří mají závadnou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali. Aflatoxiny jsou látky, které mohou poškodit lidské zdraví zejména při dlouhodobé konzumaci," sdělil Pavel Kopřiva.

Inspekce již vložila notifikaci do evropského systému rychlého varování (RASFF).

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy