Praha - Výrobci kečupů často nahrazují rajčata karotkou nebo cibulí. Pokud rajčata použijí, tak obvykle nahnilá a nebo plesnivá. Informoval o tom časopis dTest, který testoval celkem 22 různých kečupů.
Kromě mykotoxinů, které svědčí o použití zkažených rajčat, našli inspektoři v některých dochucovadlech i pesticidy. Na látky, které slouží k hubení hmyzu, narazili v devíti případech. Samotné mykotoxiny zaznamenali ve všech testovaných výrobcích.
"Ačkoliv se jednalo jen o stopová množství různých druhů mykotoxinů, vypovídají o tom, že výrobci si s kvalitou surovin hlavu často nelámou," komentuje výsledek šéfredaktorka časopisu dTest Ida Rozová.
Kečup jde udělat i bez rajčat
Opačným případem jsou výrobky, ve kterých kontroloři stopy rajčat vůbec neobjevili. Výrobci je totiž mnohdy nahrazují, nejčastěji jablečnou dření, karotkou, cibulí nebo přídavkem cukerných sirupů ze škrobu.
Aby se výrobci vyhnuli vyhlášce Ministerstva zemědělství ČR, která stanoví minimální podíl rajčat v kečupu, upravili název zboží na "kečupová omáčka". Toto se stalo v případě řetězce Tesco.
Jak dTest upozorňuje, ani vyšší cena nemusí být zárukou kvality. Nejlépe z testu vyšel Ketchup sladký, extra od značky Kand a Kečup jemný, který vyrábí Lidl Mikado. Špatně naopak dopadly dva ze tří nejdražších výrobků. Jednalo se o Heinz rajčatový kečup jemný (88 Kč za kilogram) a Bio rajčatový kečup od Tesco Organic (96 Kč za kilogram).