ÚOHS: Babiš smí koupit největší tuzemské pekárny

ČTK ČTK
23. 4. 2012 10:52
Skupina Agrofert bude muset některé pekárny odprodat
Andrej Babiš.
Andrej Babiš. | Foto: Agrofert

Brno - Antimonopolní úřad povolil Agrofertu podnikatele Adreje Babiše nákup největších tuzemských pekáren United Bakeries. Agrofert už vlastní konkurenční Penam.

Vzniklý subjekt ale nebude tak velký, jak se původně předpokládalo.

Babišova skupina bude muset některé pekárny odprodat, řekl v pondělí předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj.

Které pekárny má skupina nabídnout k prodeji, neuvedl s odkazem na obchodní tajemství. Původně měla skupina zahrnovat 25 pekáren. Rozhodnutí je nepravomocné, Agrofert se proti němu může odvolat.

Případ patří k nejsložitějším za poslední roky

"Fúze ve své původní podobě vzbuzovala vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže. Závazky mají vytvořit prostor pro konkurenci na trhu," uvedl Rafaj. Případem se antimonopolní úřad zabýval od loňského října.

Patřil k nejsložitějším, které v posledních letech řešil.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina ve střední Evropě. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Ve firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců.

Babiše zařadil Forbes do svého žebříčku

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, loni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů.

Z potravinářských podniků patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti.

Na žebříčku Czech Top 100 nejvýznamnějších firem v ČR z hlediska tržeb patří Agrofert Holdingu pátá příčka.

 

Právě se děje

Další zprávy