Unipetrol překlápí ztrátu do zisku. Bude stovky milionů

ČTK ČTK
19. 10. 2012 9:22
Tentokrát se negativně neprojevilo ani úsporné chování zákazníků v důsledku recese
Foto: Unipetrol

Praha - Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že provozní zisk (EBIT) skupiny Unipetrol bude za 3. čtvrtletí činit několik set milionů korun.

Informaci zveřejnila sama společnost.

V pololetí přitom Unipetrol vykázal ztrátu 959 milionů korun. Za obratem ve třetím čtvrtletí stojí příznivě rostoucí ceny ropy a vyšší ceny rafinérských a petrochemických produktů.

"Čtvrtletní provozní zisk byl rovněž pozitivně ovlivněn jednorázovým dopadem téměř 200 milionů korun, který zahrnuje rozpuštění opravné položky vytvořené v souvislosti s pokutou od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže společnosti Benzina a operace s CO2 povolenkami," dodala firma.

Kurz koruny a motoristická sezona pomohly

Unipetrol odhaduje, že vývoj směnných kurzů ve čtvrtletí ovlivnil finanční výsledek pozitivně částkou přibližně 130 milionů korun. "Odhaduje se, že tento pozitivní efekt byl více než vykompenzován ztrátami z jiných finančních instrumentů," dodala společnost.

Negativně na maloobchodní prodej působily nižší marže z motorové nafty a úsporné chování zákazníků v důsledku recese české ekonomiky. Pozitivní efekt měly vyšší marže u benzinu a vrcholící motoristická sezona, dodal Unipetrol.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy