Unipetrol opět hlásí ztrátu, vloni celkem 3,4 miliardy

ČTK ČTK
23. 1. 2013 9:10
Za ztrátu může pokles objemu zpracované ropy, silná koruna i šedá ekonomika
Foto: Unipetrol

Praha - Petrochemický holding Unipetrol v loňském roce vykázal ztrátu 3,414 miliardy korun po předloňské ztrátě 5,914 miliardy korun. Tržby firmy loni meziročně vzrostly o deset procent na 107,281 miliardy korun. Za ztrátu může pokles objemu zpracované ropy, silná koruna i šedá ekonomika. Společnost to dnes oznámila na svých webových stránkách.

Provozní ztráta skupiny loni klesla na 4,014 miliardy z předloňské ztráty 5,37 miliardy korun. Provozní ztráta za čtvrté čtvrtletí činila 4,468 miliardy a odpovídala tak odhadu představenstva společnosti. Ve čtvrtém čtvrtletí 2011 byla provozní ztráta 5,935 miliardy korun.

V samotném čtvrtém čtvrtletí skončil Unipetrol v čisté ztrátě 3,1 miliardy korun, ve stejném obdobní roku 2011 vykázal ztrátu 6,249 miliardy korun. Tržby za poslední loňské čtvrtletí vzrostly meziročně o osm procent na 26,292 miliardy Kč.

Zisky Unipetrolu snižuje šedá ekonomika

Výsledky skupiny Unipetrol byly v roce 2012 ovlivněny jednorázovým zaúčtováním snížení hodnoty fixních aktiv rafinérského segmentu v záporné hodnotě 4,386 miliardy korun. "Rozhodli jsme se přistoupit k zaúčtování jednorázového snížení hodnoty fixních aktiv rafinérského segmentu, v důsledku zhoršení externího rafinérského prostředí. EBIT očištěný o tento jednorázový vliv v roce 2012 dosáhl kladné hodnoty 372 milionů korun," uvedl místopředseda představenstva Unipetrolu Piotr Wielowieyski.

"Nejlepší výsledky vykázal za rok 2012 petrochemický segment, zejména s ohledem na velmi dobrou výkonnost ve čtvrtém čtvrtletí. Maloobchodní segment v loňském roce vygeneroval EBIT 207 milionů korun, ačkoliv zaznamenal nižší prodejní objemy, a to především u benzinu. Jedním z důvodů tohoto stavu je nárůst dovozů pohonných hmot v rámci šedé ekonomiky," dodal Wielowieyski.

Provozní výsledek rafinérií ve čtvrtém čtvrtletí skončil ve ztrátě 4,806 miliardy korun, zejména s ohledem na jednorázové snížení hodnoty aktiv. Další faktorem, který ovlivnil čtvrtletní výsledek, byl mezičtvrtletní pokles objemu zpracované ropy o sedm procent. Negativní vliv na ziskovost měl i silnější kurz koruny vůči dolaru. Naopak pozitivně se do výsledku rafinérského segmentu promítl vyšší průměrný rozdíl mezi cenami ropy Brent a Ural. Společnost zaznamenala vyšší jednotkové marže z benzínu, ale mírně nižší jednotkové marže z motorové nafty.

Firma Benzina v posledním loňském čtvrtletí otevřela poslední z 88 plánovaných restaurací STOP CAFE a v prosinci zprovoznila dvě nové prémiové čerpací stanice Benzina Plus na dálnici D3 mezi Prahou a Českými Budějovicemi.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se společnost stala součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Akcie Unipetrolu se obchodují na pražské burze. V úterý uzavíraly obchodování na ceně 172 korun za akcii.

 

Právě se děje

Další zprávy