Unikátní verdikt: Výpověď za cestu na cizí účet platí

Tomáš Fránek
22. 7. 2011 11:34
Banka vyhodila zaměstnance, který cestoval za cizí peníze do Austrálie
Cesta do Austrálie na náklady soukromé firmy stála muže místo oprávněně, rozhodl soud.
Cesta do Austrálie na náklady soukromé firmy stála muže místo oprávněně, rozhodl soud. | Foto: Reuters

Brno - Cestovat ve volném čase za cizí peníze je důvodem pro okamžitou výpověď z práce.

Česká pobočka Volksbank tak dosáhla definitivního vítězství v unikátním sporu se svým zaměstnancem. Nejvyšší soud totiž potvrdil, že banka dala muži, který pracoval v počítačovém oddělení, okamžitou výpověď oprávněně.

Spor se vlekl přes deset let. Vedení banky totiž už v roce 1999 zjistilo, že její zaměstnanec dostal od společnosti Debis OASA IT services cestu do Austrálie. Nejen pro sebe, ale i pro svou manželku. Každému z manželů firma zaplatila cestu za 50 tisíc korun.

Muž se sice při téměř měsíčním pobytu účastnil také odborné konference, za tu však měla Volksbank zaplatit přes tisíc dolarů účastnického poplatku.

A protože firma Debis OASA IT patřila mezi dodavatele banky, Volksbank dala muži okamžitou výpověď za hrubé porušení pracovní kázně.

Muž banku zažaloval s tím, že výpověď dostal neoprávněně, cestu uskutečnil ve volném čase a banku tím nijak nepoškodil.

"Nešlo o porušení pracovní smlouvy, toto jednání mi pracovní smlouva, vnitřní předpis zaměstnavatele ani žádný zákon nezakazoval. Jednání jsem se nedopustil při plnění pracovních úkolů, ale mimo pracovní dobu," uvedl v dovolání poslaném na Nejvyšší soud.

Povinnosti nekončí s pracovní dobou

Nejvyšší soud ale rozhodl ve prospěch banky. Podle senátu vedeného soudcem Zdeňkem Novotným nemůže na tom, že muž hrubě porušil pravidla stanovená zaměstnavatelem, nic změnit ani to, že do Austrálie odjel ve svém volnu. "Povinnosti zaměstnance nejsou limitovány počátkem ani koncem pracovní doby," rozhodli soudci.

Podle nich mohlo jednání zaměstnance zpochybnit výběrová řízení banky, ve kterých hledala firmy v souvislosti s počítačovými službami. A cesta za peníze dodavatelské firmy je podle soudců hrubým porušením pracovní kázně.

Spor firmy a zaměstnance o soukromou cestu placenou firmou je v Česku ojedinělý.

Na veřejnost se sice už dostalo několik případů, kdy si (především politici) nechali platit cesty za sportem nebo zábavou do zahraničí od firem, které získaly zakázky, tresty ale za to příliš nepadají.

Politici z Třebíče si tak například od firmy, která získala stavební zakázku ve městě, nechali zaplatit cestu do Londýna na zápas klubu Chelsea. Na Floridu zase za peníze majitele pardubického hokejového klubu cestovali místní politici.

 

Právě se děje

Další zprávy