Třetina českých obchodů prodává špatně označené hračky

Tereza Holanová Tereza Holanová
15. 8. 2011 15:50
Ve 28 prodejnách našli inspektoři hračky, které nesplňují pravidla bezpečnosti
Foto: Petr Protivánek

Praha - Téměř na třetině míst v Česku prodávají hračky do vody, které nesplňují základní bezpečnostní požadavky. Vyplývá to z kontroly České obchodní inspekce (ČOI), která o výsledku šetření informovala na svých stránkách.

Inspektoři provedli devadesát kontrol, ve 28 případech přitom zjistili, že prodejci porušují povinnosti týkající se bezpečnosti vodních hraček.

"Cílem bylo ověřit, zda nejsou v nabídce na trhu výrobky, které by mohly poškodit zdraví dětí vzhledem k nevhodným mechanickým a fyzikálním vlastnostem těchto hraček, jejich špatné konstrukci či v důsledku nedostatečných nebo nesprávných varování," stojí v tiskové zprávě ČOI.

Zjištěné závady se ve všech případech týkaly značení hraček, které buď chybělo, postrádalo podstatné informace, případně bylo uvedené pouze v cizím jazyce.

V ani jednom případě tedy nešlo o poškození samotné hračky (například ostré hrany nebo přítomnost jedovatých látek).

Pokud by inspektoři zjistili výrobek, který by budil podezření, že jeho mechanické, fyzikální, chemické nebo jiné  vlastnosti mohou být pro uživatele nebezpečné, odebrali by jej k laboratornímu posouzení. „Taková situace v průběhu kontrolní akce nenastala," potvrzuje mluvčí ČOI Miloslava Fléglová.

Nedostatky inspektoři objevili především v prodejnách v kraji Hlavní město Praha, dále ve Středočeském, Ústeckém a Libereckém kraji. Pouze jednu prodejnu, ve které hračky nesplňovaly stanovená kritéria, našli na jižní Moravě.

O zákazu prodeje rozhodli zástupci ČOI u 354 kusů hraček v celkové hodnotě 15 117 Kč, tento zákaz se týkal sedmnácti prodejen. Opatření k nápravě ČOI uložila devíti prodejnám, s dalšími šesti vede správní řízení.

Ve své kontrole se ČOI zaměřila na hračky i další pomůcky do vody. Mezi ně patří jednak nafukovací zvířátka, ale i dětské lodičky a čluny, nafukovací kruhy nebo lehátka.

Specializovanou kontrolu hraček do vody provedla ČOI letos vůbec poprvé. "Předtím byly jen obecné kontroly, takže letošní výsledky není s čím srovnat," uvádí Fléglová.

 

Právě se děje

Další zprávy