Transportéry přinesou průmyslu zakázky za 5,3 miliardy

Rudolf Marek, Euro.cz
9. 2. 2009 15:31
Podíl českých firem má tvořit 60 procent
Zbraňový systém obrněného transportéru Pandur 8x8 (belgická verze).
Zbraňový systém obrněného transportéru Pandur 8x8 (belgická verze). | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Po nástupu Vlasty Parkanové na ministerstvo obrany resort zcela rezignoval na offsety při zbrojních zakázkách. V době hospodářské krize by se však jejímu stranickému kolegovi, ministru financí Miroslavu Kalouskovi, zamlouvala každá miliarda, která by ve formě zakázek nebo investic zabloudila do Česka.

Přínosem pro český průmysl by tak byla smlouva s firmou Steyr na dodávku 107 obrněných transportérů Pandur II, kterou má vláda schválit během února.

Za nové pandury ministerstvo obrany zaplatí zhruba 11,5 miliardy korun bez DPH, rekordní však budou přímé offsety, tedy podíl českých firem na jejich výrobě, který bude činit 60 procent, tedy asi 5,3 miliardy korun, vzhledem k tomu, že 17 pandurů Rakušané již vyrobili ve své továrně. Závazek nepřímých offsetů má v průběhu deseti let činit 90 procent objemu zakázky, zhruba kolem deseti miliard korun.

Rakouská společnost Steyr, která je součástí americké skupiny General Dynamics, již předem začala na nepřímých offsetech spolupracovat s českou zbrojovkou VOP-025 Nový Jičín. Ten dodává komponenty pro část z 260 pandurů, které si objednala portugalská armáda. Informaci týdeníku EURO potvrdil generální ředitel VOP-025 Aleš Truxa.

Český podíl

Na výrobě pandurů se bude podílet dvanáct českých firem. Největší díl ve finančním objemu připadne na VOP-025 Šternberk, podle odhadu generálního ředitele Jiřího Hynka by mohlo jít o 1,5 miliardy korun. „V letošním roce to ale nebude ani koruna, protože Steyr nejdříve dodá 17 pandurů vyrobených v Rakousku. V období od roku 2010 už je to nadějnější," uvedl Hynek.

Dodavatel podvozků VOP-025 z Nového Jičína počítá se zakázkami za 800 milionů korun. „Taková zakázka na přímé offsety tady nikdy nebyla," připomíná šéf firmy Dicom Přemysl Večeřa. Dicom je špičkový výrobce přístrojů pro hlasovou a datovou komunikaci, satelitní navigaci a specializovanou elektroniku pro letecký průmysl. „Přímé dodávky se nás týkají v řádu desítek milionů korun. U nepřímých offsetů je hlavním účelem dovézt práci do České republiky," dodal Večeřa.

Ve stejném duchu hovoří i senior manažer přerovské Meopty Vítězslav Moťka. „Vypovězení původní smlouvy se Steyrem nám v projektu zmrazilo 40 milionů v investicích. Podpisem nové smlouvy se peníze uvolní a můžeme očekávat zakázky v řádu sta milionů korun. Máme velký zájem i o nepřímé offsety. Nabídli jsme Generalu Dynamics řadu finálních výrobků a kooperací - od přístrojů pro noční vidění až po periskopy. Jsme na schváleném seznamu  dodavatelů," prozradil Moťka.

Recese společnost Meopta s jejími 2300 zaměstnanci zasáhla citelně. Jen na kolísavém kurzu koruny firma ztratila 80 až 100 milionů korun, počet objednávek se snížil o třetinu a v oblasti polovodičů klesl až o 80 procent. „Oslovili jsme ekonomickou radu vlády i poslance, aby podpořili vývojové programy, snížili cenu pracovní síly a vytvořili prostředí alespoň pro překlenovací úvěry. Vláda by české podniky měla podržet," doplnil šéf Meopty. 

Budou dražší

Jedním z významných subdodavatelů je i vsetínská zbrojovka ZVI, která má dostat zakázku na munici v hodnotě přes půl miliardy korun (20 milionů eur). Také ona před loňským vypovězením smlouvy na dodávku 199 pandurů, podobně jako ostatní české firmy, vložila do prototypů a výrobního zařízení desítky milionů korun.

„Pro nás to představovalo okamžité zastavení investic do výrobního zařízení, běžících nákupů muničních komponent, náborů nových pracovníků a vypovězení stávajících," sdělil týdeníku EURO jediný člen představenstva vsetínské zbrojovky ZVI Michal Smrž. ZVI bude muset vynaložené náklady rozpustit do 107 místo 199 původně domluvených transportérů, což zvyšuje jejich konečnou cenu. U šesti desítek bojových vozidel o patnáct procent, u dalších 57 transportérů ve speciálních modifikacích přibližně o 23 procent.

Ani jeden z tuzemských subdodavatelů však dosud nemá se Steyrem podepsanou smlouvu. „Čeká se, až kontrakt ministerstva se Steyrem schválí vláda," vysvětlil jednatel Leteckých přístrojů Praha Jan Vyhnánek jako další z dodavatelů projektu Pandur v řádu sta milionů korun. „Snahou ministerstva obrany je, aby návrh smlouvy o nákupu obrněných transportérů byl předložen vládě ke schválení během února," říká mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. 

O nepřímých offsetech si nedělám iluze," usmívá se Vyhnánek. Také šéf Dicomu Večeřa si myslí, že offsetové programy se ho nedotknou: „Děláme speciální finální produkty, které nejsou k běžnému využití. To se týká spíše průmyslové výroby."

Místopředseda poslaneckého výboru pro obranu Antonín Seďa (ČSSD) ale slibuje, že offsetové programy si poslanci pohlídají. „Primárně to sleduje ministerstvo průmyslu, ale tak, jako si vyžadujeme podklady k plnění offsetů za gripeny, budeme sledovat i pandury."

http://www.euro.cz/detail.jsp?id=12616


 

 

Právě se děje

Další zprávy