Tlustý slíbil Vietnamu pomoc s rozpočtem

Dušan Klimeš
23. 11. 2006 13:31
Ho Či Minovo Město - Ministr financí při své oficiální návštěvě Vietnamu přislíbil svému protějšku rady při reformě veřejných financí.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Český ministr financí Vlastimil Tlustý strávil uplynulé dva dny na oficiální návštěvě Vietnamu. Kromě vzájemných obchodních dohod ale přispěchal i s návrhem, že tamní vládě Česko poskytne "technickou" výpomoc při řízení veřejných financí. Tuto zprávu přinesla vietnamská tisková agentura.

Tato akce by měla proběhnout v rámci Oficiální rozvojové pomoci (ODA), kterou Česko přislíbilo Vietnamu pro rok 2007.

A jak by měla pomoc asijskému státu vypadat? Ministr financí by rád pomohl svému vietnamskému protějšku Vu Van Ninhovi s přípravou výzkumu, který by se zabýval mezinárodním zdaněním, řízením regulovaných cen, vládními dluhy, makroekonomickými předpověďmi a spoluprací s mezinárodními organizacemi při reformě veřejných financí.

Soukromé obchody

Již dříve se vietnamský ministr financí setkal se zástupci českých podnikatelů a diskutovali o tom, jak nejlépe vyřešit vzájemný obchod obou států.

Ve Vietnamu nyní probíhá ekonomické fórum APEC
Ve Vietnamu nyní probíhá ekonomické fórum APEC | Foto: Reuters

Dvacetičlenná mise měla nejen rozšířit stávající spolupráci, ale především uzavřít nové obchody.

"Zástupci českých podnikatelů v průběhu svého pobytu ve Vietnamu uzavřeli smlouvy o dodávkách technologických celků pro strojírenství a těžební průmysl. Celková hodnota kontraktů může dosáhnout více než 100 milionů dolarů," uvádí ministerstvo financí.

Setkání českých a vietnamských podnikatelů bylo letos již druhé v pořadí.

Už jsou ve WTO

Vietnam se před dvěma týdny stal 150. členem Světové obchodní organizace. Bude tak muset plnit závazky, které z toho vyplývají. Musí tvrdě bojovat z korupcí, zlepšit své veřejné finance, ale především dodržovat pravidla volného obchodu.

I proto se Vietnam stává zajímavým cílem pro investory a obchodníky. Jeho ekonomika totiž roste rychleji než čínská a překonává desetiprocentní hranici.

 

Právě se děje

Další zprávy