Textilka Tiba: Ztráta, propouštětní, konkurz

ČTK, eko
2. 6. 2006 13:18
Praha - Největší český výrobce potištěných tkanin loni prohloubil ztrátu na 225 milionů korun z předloňských 153 milionů korun a tak začně propouštění.
Foto: www.tiba.cz

Tiba také čelí návrhu na konkurz, který na ni kvůli údajným milionovým dluhům na vodném a stočném podaly Vodovody a kanalizace Dvůr Králové nad Labem, ke kterým se později připojila i dvorská radnice.

Od konce dubna má Tiba předběžného správce, který by měl zjistit stav jejího majetku a vypracovat zprávu, jež soudu poslouží jako podklad pro rozhodnutí, zda firmu pošle do konkurzu.

Hlavní příčinou současného stavu podniku je podle jeho vedení nemožnost dokončení rychlé restrukturalizace výroby započaté loni v červnu.

"Ve chvíli, kdy se k návrhu na konkurz přidalo město a byl ustanoven předběžný správce, zhoršila se zásadně reakce okolí, především okresní správy sociálního zabezpečení a bank. Kvůli tomu se téměř zastavilo financování výroby a od té doby nejsme schopni ji znovu plně oživit," řekl deníku ředitel Tiby Pavel Nedvídek.

Nyní má Tiba 816 zaměstnanců a na konci června výpověď dostane asi 320 lidí, uvedla dnešní Mladá fronta Dnes v příloze pro hradecký kraj.

Propouštění zasáhne zejména hlavní závody ve Dvoře Králové nad Labem, odkud odejde 237 lidí. Zbytek lidí firma propustí v z továren v Mostku na Trutnovsku a Smidarech na Královéhradecku.

Složitou situaci v textilním průmyslu v hradeckém kraji potvrzují zprávy z dalších textilek. Krach a ukončení výroby v minulých týdnech zasáhly textilku Tepna Náchod s asi 200 zaměstnanci.

Konkurzní správkyně Tepny nyní hledá zájemce, který by podnik koupil a obnovil v něm výrobu. Výpovědi pro více než 20 lidí podle dřívějších informací chystá textilka Mileta Hořice.

 

Právě se děje

Další zprávy