Tendr na těžbu dřeva: Ani protest zatím nic nezměnil

Petr Havel, spolupracovník redakce
10. 5. 2010 14:42
Půldruhého tisíce malých pil přežilo krizi. Přesto teď mnohé čeká zřejmě krach
Foto: CHKO Křivoklátsko

Praha - Ani po demonstraci zhruba dvou set lidí před budovou ministerstva zemědělství na pražském Těšnově není jisté, zda se změní kritizovaný tendr na lesnické práce, který vyhlásily Lesy ČR.

"Současné úvahy směřují k tomu, aby se vstup do výběrových řízení umožnil i střední vrstvě podnikatelů v lesním hospodářství," konstatoval dnes náměstek ministra zemědělství pro lesní hospodářství Jiří Novák. Nic bližšího ovšem neuvedl.

Naopak příliš neuklidnil podnikatele v dřevozpracujícím průmyslu: "V ČR je asi 1 500 malých pil, které zpracovávají dřevo - a to je na naši zemi příliš velké množství," podotýká Novák. Na pokles počtu těchto firem podle něj dosud přitom neměla vliv ani nedávná ekonomická krize.

Současná podoba tendrů podle předsedy Sdružení živnostníků v lesním hospodářství Petra Šuberta vyhovuje pouze velkým firmám, které živnostníkům za odváděnou práci málo platí. Živnostníci požadují, aby mohli nakupovat dřevo přímo od LČR, což současné tendry neumožňují. Podle Hnutí Duha by měly tendry respektovat doporučení expertní skupiny Národního lesnického programu, která kritizovala podklady k vyhlášení tendrů a jejich současnou podobu nepodporuje. Jenže nadřízený orgán, koordinační skupina Národního lesnického programu, podle Nováka doporučení expertů neschválil.

 

Přesto je třeba podle Vojtěcha Koteckého z Hnutí Duha současné tendry zrušit a na příští rok vypsat přechodné jednoleté tendry do doby, než bude přijata potřebná lesnická legislativa, především pak zákon o státním lesním podniku.

 

Lesy stále jednají s ÚOHS o zadávacích podmínkách

 

Ministr zemědělství Jakub Šebesta příliš ochoty ke změně svého postoje neukázal. Dnes označil protesty živnostníků i ekologů za součást předvolebního politického boje. Podle něj nejsou prostředkem k tunelování lesů, jak tvrdí odpůrci tendrů, ale naopak nástrojem ke stabilizaci podnikání v lesích. Podle Šebesty v současné době stále trvají jednání mezi Lesy ČR a antimonopolním úřadem o zadávacích podmínkách tendrů. Proto teď o možných změnách v tendrech nelze hovořit.

 

Zakázka na lesnické práce za téměř 16 miliard korun podle antimonopolního úřadu obsahuje pochybení, které by firma měla odstranit. Úřad proto nedávno zrušil předběžné opatření, aby státnímu podniku umožnil do podmínek tendru zasáhnout. Pokud LČR nedostatky neodstraní, hrozí jim pokuta.

 

Přesto by se podle některých odborníků neměli živnostníci v lesnictví orientovat pouze na nákupy dřeva od Lesů ČR. Jak upozorňuje například šéf společnosti LESS Jan Mičánek, v ČR se totiž ročně těží zhruba 17 až 18 milionů krychlových dřeva, zakázky od LČR představují přitom jen něco přes sedm milionů kubíků. "Když nebudou chtít menší firmy kupovat dřevo od vítězů tendrů, mohou jej bez problémů koupit jinde," podotýká Mičánek. 

 

 

Právě se děje

Další zprávy