Štědří Češi. Dárky je vyjdou skoro na osm tisíc

Hana Vorlíčková
18. 11. 2008 16:20
Průměrný Čech si plánuje na vánoční nákupy 9 600 korun
Obchodní domy lákají výzdobou zákazníky pro vánoční dárky.
Obchodní domy lákají výzdobou zákazníky pro vánoční dárky. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Češi jsou při nakupování dárků štědří. Průměrně totiž za vánoční dárky utratí 7 850 korun, tedy nejvíce z obyvatel zemí střední a východní Evropy. Vyplynulo to z průzkumu, který pro firmu GE Money Multiservis zpracovala agentura TNS Aisa.

Za dárky tak chtějí lidé utratit stejně jako uplynulé Vánoce.

Na svátky Češi šetří několik měsíců dopředu. Přesto roste počet těch, kteří si na vánoční nákupy půjčují.

"Tři z deseti dospělých letos plánují si na dárky půjčit. Nejčastěji přitom uvažují o krátkodobém úvěru z kreditní karty. Osm procent z těch, kteří se na Vánoce chtějí zadlužit, plánují využít spotřebitelskou půjčku," uvedl na dnešní tiskové konferenci Viktor Houška z GE Money Multiservis. 

"Průměrný Čech si plánuje na vánoční nákupy 9 600 korun," řekla Maeve McMahon, ředitelka kreditních karet GE Money pro střední Evropu. 

I když lidé chtějí každým rokem začít s nákupem dárků včas - tedy asi s měsíčním předstihem - stále vysoké procento nakupuje až na Štědrý den. Poslední den dárky shánějí převážně muži. "Například loni, jsme nákup posledního většího dárku zaznamenali na Štědrý den ve čtyři hodiny odpoledne. Šlo o televizi," dodal Houška.

Průzkum potvrzuje, že větší množství dárků nadělují ženy. Češi pak své blízké nejčastěji obdarují kosmetikou, knihami a oblečením. Stále více Čechů jezdí nakupovat do zahraničí, a to plných 12 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy