Státní Lesy ČR znovu hledají šéfa. Teď už bez Nagyové

ČTK ČTK
24. 9. 2013 10:40
Ministerstvo zemědělství vyhlásilo nové výběrové řízení
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Hradec Králové - Ministerstvo zemědělství v závěru minulého týdne vyhlásilo výběrové řízení na generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky. Zájemci by měli přihlášku zaslat do 18. října na ministerstvo zemědělství, uvedl úřad na svých internetových stránkách.

Podnik, kterému patří polovina lesů v zemi, je od loňského prosince bez generálního ředitele. Z pověření jej řídí ekonomický ředitel Michal Gaube.

Uchazeči vedle životopisu a dalších dokladů mají s přihláškou podat i koncepci rozvoje podniku. Při zpracování koncepce mají vycházet z platné Koncepce ministerstva zemědělství k hospodářské politice Lesů ČR. V koncepci mají uvést i předpokládaný odhad zisku podniku v příštích letech a návrh na jeho rozdělení. Také mají navrhnout strukturu řízení podniku a odborné požadavky na pozice ředitelů jednotlivých úseků podniku. Ministerstvo si vyhrazuje právo tendr zrušit kdykoliv v jeho průběhu.

Ministerstvo již dříve sdělilo, že výsledek výběrového řízení bude znám až po parlamentních volbách. Ministr zemědělství v demisi Miroslav Toman slíbil, že dopředu zveřejní jména členů odborné komise. "Výběrové řízení musíme vypsat, protože současný provizorní stav, kdy Lesy ČR nemají už od prosince 2012 generálního ředitele, omezuje vypracování dlouhodobých plánů na rozvoj podniku," uvedl dříve Toman.

Poslední generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora rezignoval ke konci listopadu 2012. Důvody odstoupení neuvedl, podle některých médií tak učinil na nátlak Tomanova předchůdce Petra Bendla (ODS). Bendl pak vypsal tendr na nového ředitele, ale v březnu jej zrušil. Žádný kandidát prý nevyhověl jeho podmínkám ani požadavkům premiéra Petra Nečase. Členkou tehdejší komise byla mimo jiné tehdejší šéfka Nečasova kabinetu Jana Nagyová, která je stíhaná pro podezření z korupce a zneužívání Vojenského zpravodajství.

Loni Lesy ČR zvedly hrubý zisk o 203 milionů na dosud nejvyšších 5,48 miliardy korun. Za prvních sedm měsíců letošního roku podnik vykázal hrubý zisk 3,34 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy