Stát neví, kde vezme na arbitráž

Dušan Klimeš, Marek Odstrčilík
20. 3. 2006 16:30
Praha - Prohraná arbitráž s japonskou bankou Nomura může velmi citelně zasáhnout státní rozpočet. Ministerstvo financí totiž nemá vytvořeny rezervy, ze kterých by měla být placena.

"Ministerstvo financí žádné rezervy tohoto typu nevytváří, bylo by to předjímání výsledku sporu a protistrana by toho mohla využít," řekla pro deník Aktuálně.cz tisková mluvčí ministerstva Petra Krainová.

Českou politickou scénu o víkendu "zachvátila" diskuse o tom, kolik nakonec bude muset stát zaplatit. Premiér České republiky Jiří Paroubek se domnívá, že náhrada bude pouze symbolická.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek naopak vidí velké riziko, že stát bude muset platit satisfakci blíží se čtyřiceti miliardám korun.

A kde chce Ministerstvo financí, tedy český stát, vzít prostředky na úhradu prohrané arbitráže?

"O náhradě škody nebylo dosud rozhodnuto, nebudeme tedy spekulovat o její výši. K hledání zdrojů ve státním rozpočtu tedy dojde až ve chvíli, kdy bude u konce i druhá část arbitráže a bude přesně známa částka," uvedla Petra Krainová.

Podle zdroje, jenž je dobře obeznámen se situací kolem arbitráže, by konečné rozhodnutí o částce mělo padnout do půl roku, nejdéle do roka.

Zdá se tedy, že problém, kterým je získání prostředků, tak bude muset řešit až nová vláda, která vzejde z červnových voleb.

"Stát by měl obecně vytvářet rezervy na závazky, které mu mohou vzniknout. A nežít z ruky do úst," sdělil stínový ministr financí Vlastimil Tlustý a dodal, že prohraná arbitráž se bude muset zaplatit dalším zvýšením státního dluhu.

"Bohužel to vypadá, že bude muset být zavedena speciální daň na dluhy sociálních demokratů," poznamenal Tlustý.

Že se nejedná o malé peníze hovoří čísla sama o sobě. Pokud by konečná částka skutečně zněla 40 miliard korun, šlo by o 4,5 procenta státního rozpočtu.

Přibližně osmdesát procent prostředků státního rozpočtu je navíc mandatorních tedy "předem" rozdělených na základě zákona (na důchody, nemocenské, a další). Prohraná arbitráž tak může odčerpat čtvrtinu peněz, které jsou politikům k dispozici na nejrůznější investiční, či sociální programy.

 

Právě se děje

Další zprávy