Starosta lhal a prosadil Kaufland uprostřed města

Petra Sasínová
24. 11. 2008 17:15
Josef Hercig změnil stanovisko památkářů ke stavbě supermarketu
Krnov je historické město. Takto dnes vypadá výhled z města směrem k poutnímu kostelu na vrchu Cvilín
Krnov je historické město. Takto dnes vypadá výhled z města směrem k poutnímu kostelu na vrchu Cvilín | Foto: Hnutí Duha

Krnov - Bývalý starosta Krnova Josef Hercig z ČSSD prosadil spornou stavbu hypermarketu Kaufland v centru města i díky tomu, že v roce 2004 zásadně změnil stanovisko Památkového ústavu Ostrava.

Ze zamítavého vyjádření udělal kladné a pak ho před hlasováním předložil zastupitelům.

Skutečnost, že umístění obří prodejny mezi historickými budovami a navíc v záplavové zóně není ideální, teď potvrdil i Krajský soud v Ostravě. I když až pět měsíců po kolaudaci, nakonec zrušil územní rozhodnutí ke stavbě.

Soud vyhověl žalobě Hnutí Duha Jeseníky, které stavbu od začátku kritizovalo.

O souhlasu památkářů s umístěním Kauflandu bývalý starosta Hercig jednoznačně informoval v oficiálním vyjádření města v roce 2004. Online deník Aktuálně.cz má kopii k dispozici. Z dokumentu vyplývá, že vydání územního rozhodnutí díky souhlasu památkářů nic nebrání. Následoval definitivní souhlas zastupitelstva.

Památkový ústav Ostrava, který se několikrát k umístění prodejny vyjadřoval, však nikdy souhlas nevyjádřil.

"Památkový ústav vydal dvě stanoviska, obě záporná," potvrdila Aktuálně.cz Hana Pavelková z pobočky Národního památkového ústavu v Ostravě.

"Mohlo dojít ke zkreslení informací v souvislosti s tím, že investor se snažil stavbu upravit tak, aby byla z hlediska památkové péče přijatelnější. Navrhované úpravy ale nebyly dostatečné. Nevím ale, jak o tom referoval investor městu," doplnila Pavelková.

Bývalý starosta odmítá, že by lhal nebo zkresloval informace. "Nic jsem nezkresloval, ale už si všechno nepamatuji. Je to pár let, už jsem v důchodu," uvedl Josef Hercig z ČSSD.

Možná, že jsem nebyl přesný

Připustil ale, že vyjádření památkářů možná ne zcela přesně interpretoval. "Důležité je, že šlo pouze o doporučující orgán," řekl.

Kauza a fakta
Autor fotografie: Hnutí Duha

Kauza a fakta

  • únor 2002
    - zastupitelé souhlasí s prodejem pozemku v centru města pro výstavbu Kauflandu
  • březen 2004
    - stovky lidí podepisují petici proti stavbě. Bojí se narušení historického centra, nárůstu dopravy, zániku malých obchodů
  • květen a červenec 2004
    - odbor památkové péče stavbu opakovaně nedoporučuje
  • červenec 2005
    - krnovský stavební úřad vydává souhlas s umístěním stavby v centru města
  • září 2004
    - zástupce investora předkládá petici lidí, kteří Kaufland v Krnově chtějí
  • listopad 2005
    - kraj zamítá odvolání Hnutí Duha proti územnímu rozhodnutí
  • únor 2006
    - aktivisté podávají na krajský úřad žalobu
  • říjen 2008
    - Krajský soud Ostrava ruší rozhodnutí kraje

Herzig dodal, že je rád, že Kaufland stojí tam, kde stojí. "Je tam pořád plno a ani předpovídané dopravní problémy se nepotvrdily," řekl Hercig.

Podle Ivo Dokoupila z Hnutí Duha Jeseníky nese bývalý starosta Hercig plnou odpovědnost za vydání územního povolení ke stavbě Kauflandu. "Máme kopie materiálů, které dokazují, že Herzig lživě interpretoval zamítavé stanovisko památkářů a tím stavbu umožnil," uvedl Dokoupil.

Hercig je podle něho rovněž zodpovědný za nevýhodnou smlouvu o prodeji pozemku pro Kaufland, kterou město zavázal, že proti stavbě hypermarketu nebude podnikat žádné kroky. "Dokoupil je ekologický terorista," odmítl jeho nařčení Hercig.

Stejně to tam bylo škaredé

Současný lidovecký místostarosta Bedřich Marek nevidí na tom, jak město stavbu Kauflandu prosadilo, nic závadného. "Hlasoval jsem pro tuto stavbu. Plocha, na které teď obchod stojí, nebyla k ničemu. Od povodní to tam bylo jenom škaredé," řekl Marek.

"Přece nebudou dva lidé, kteří si říkají Hnutí Duha a nejsou ani z Krnova, diktovat pětadvacetitisícovému městu, kde má nakupovat," tvrdí místostarosta. Rozhodnutí soudu, které zpětně ruší územní rozhodnutí, považuje za zvláštní.

"Není mi jasné, co tím chce soud říct, když Kauflad dávno stojí. Legislativně to asi nebylo úplně v pořádku," připustil Bedřich Marek.

Proti umístění hypermarketu nebylo jen Hnutí Duha a památkáři, ale i Povodí Odry. Objekt stojí v záplavové zóně, a to přímo v místech, kde bylo při katastrofálních záplavách v roce 1997 nejvíce vody. Po technickém zvednutí stavby souhlasili i vodohospodáři.

Zatímco na radnici v Krnově s rozhodnutím krajského soudu nesouhlasí, v obci Nové Heřminovy ho vítají. "Mám radost, že územní rozhodnutí neplatí. Je to pozdě, ale už jsem nedoufal, že nějaký soud řekne, že to byl nesmysl," prohlásil starosta Nových Heřminov Radovan Jílka.

Vláda rozhodla, že v Nových Heřminovech bude stát přehrada, která má ochránit mimo jiné Krnov, ale bude znamenat zánik části obce. Starosta Jílka kritizoval, že nesmyslnou stavbou přehrady se řeší nesmyslné stavby v záplavové zóně jako je právě Kaufland.

 

Právě se děje

Další zprávy