Spolana je opět na prodej. Ve hře je miliarda korun

ČTK ČTK
22. 6. 2011 9:02
Zájemci se mohou hlásit jen do poloviny července
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Neratovice - Po šesti letech je opět na prodej neratovická chemička Spolana. Podnik, podle zprávy polského deníku Rzceczpospolita, prodává polský Anwil, který je součástí petrochemického koncernu PKN Orlen.

Podle tiskového mluvčího Anwilu Krzysztofa Wojdyla společnost na předběžné nabídky čeká do poloviny července.

Zájemce si bude muset připravit dost peněz. Jak odhadl analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič,  cena za všechny akcie Spolany by neměla být nižší než miliarda korun.

Před pěti lety stály 4/5 Spolany 640 milionů 

Unipetrol, který je také součástí PKN Orlen, prodal v roce 2006 82procentní podíl ve Spolaně Anwilu za 640 milionů korun.

Podle deníku Rzeczpospolita by o Spolanu mohla mít zájem další polská chemická společnost Zaklady Azotowe Tarnów. O neratovický podnik se zajímala už loni a začátkem letošního roku znovu zjišťovala u Anwilu, zda by bylo možné Spolanu koupit. Polde polského deníku ale firma ZA Tarnów nyní záležitost nekomentuje.

Spolana je jedním z nejvýznamnějších českých chemických podniků, více než 80 procent produkce jde na export. Neratovická chemička je jediným českým výrobcem PVC a kaprolaktamu, látky, která se dále využívá v textilním a plastikářském průmyslu. Firma zaměstnává téměř 800 zaměstnanců.

 

Právě se děje

Další zprávy