Soud potvrdil zákaz prodeje tabletu Samsungu v Německu

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 9. 2011 14:10
Samsung nemůže svůj přístroj ani propagovat na výstavách
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Berlín - Nic nezabrání vítěznému tažení iPadu v Německu. Konkureční počítačový tablet vyráběný Samsungem se totiž na tomto trhu nesmí prodávat. Německá divize Samsungu navíc nesmí tablety nabízet v celé Evropě.

Rozhodl tak soud v západoněmeckém Düsseldorfu. Uznal námitku amerického konkurenta Apple, že jihokorejská firma okopírovala jeho populární tablet iPad.

Düsseldorfský soud zakázal prodej tabletu Samsung Galaxy Tab 10.1 už ve svém předběžném nálezu z konce srpna. Opatření ale platilo jen do dnešního dne.

Podle předsedající soudkyně se Samsung při konstruování tabletu dostatečně vizuálně neodlišil od produktu Applu. Poukázala přitom na stejné přístroje od firem Asus a Toshiba, které podle ní dokazují, že je to možné. Zástupci Samsungu argumentovali studiemi tabletů společnosti, která byly zveřejněny ještě před registrací designových prvků iPadu. Soudkyni však nepřesvědčili.

Samsung se nemohl ani vystavovat

Jihokorejský výrobce kvůli tomu nemohl představit svou novinku na prestižním berlínském veletrhu elektroniky IFA, který skončil tento týden. Z něj po dalším rozhodnutí německé justice musel stáhnout i svůj tablet Galaxy Tab 7.7, vůči němuž má Apple stejné výhrady jako k jeho větší obdobě.

Americká společnost tvrdí, že ploché přenosné počítače od Samsungu svým vzhledem porušují registrovaný design iPadů, který si Apple nechal v Evropě patentovat v roce 2004.

Právní pře v Německu je jen jednou z řady, kterou oba přední výrobci komunikační a zábavní techniky v rámci konkurenčního boje ve světě vedou. Apple už dříve Samsung ze stejných důvodů zažaloval v USA, v Austrálii nebo naposledy v Japonsku. Jihokorejská firma odpověděla sérií protižalob.

 

Právě se děje

Další zprávy