Souboj o Sazku končí, miliardáři se dohodli

Petr Kučera ČTK Petr Kučera, ČTK
20. 4. 2012 11:45
PPF a KKCG přebírají všechny pohledávky, které Penta uplatňovala v insolvenčním řízení

Praha - Soudní spory kolem společnosti Sazka sázková kancelář skončí. Dohodly se na tom skupiny PPF a KKCG na jedné straně a firmy Penta a E-Invest na straně druhé.

"Sazka sázková kancelář, společný podnik skupin PPF a KKCG, uzavřela dohody se skupinou Penta, na základě kterých přebírá všechny pohledávky, které Penta spolu s E-Investem uplatňovaly v insolvenčním řízení společnosti Sazka prostřednictvím společné firmy Gladiolus," říká ředitel komunikace skupiny KKCG Dan Plovajko.

"Uzavřené dohody zároveň znamenají ukončení veškerých soudních sporů včetně arbitráže, které byly zahájeny na základě návrhů Penty a s ní spřízněných společností, zejména sporů o platnost prodeje společnosti Sazka," dodává Plovajko.

Zúčastněné strany se dohodly, že konkrétní obsah a podmínky dohod nebudou zveřejňovat.

"Uzavřeli jsme kompromisní dohodu, která je akceptovatelná pro všechny strany. Obsahuje také vyřešení arbitrážního sporu mezi Pentou a bankami LBBW a Commerzbank na straně jedné a společností Sazka sázková kancelář na straně druhé," potvrzuje také Martin Danko, mluvčí Penty.

Penta neuspěla

Loterijní byznys zkrachovalé Sazky získaly PPF a KKCG loni v listopadu, když ve výběrovém řízení nabídly nejvyšší částku 3,81 miliardy Kč.

Penta pak podala žalobu na neplatnost smlouvy - tendr podle ní neumožnil korektní a standardní soutěž, která by vygenerovala nejvyšší cenu. Sama se jej kvůli jeho údajné nezákonnosti nezúčastnila a mimo soutěž nabídla za Sazku pět miliard korun.

O ovládnutí Sazky usilovala Penta už dříve. Firmu měla na dosah loni v únoru, když s vedením firmy, tehdejším největším akcionářem ČSTV a firmou E-Invest, uzavřela dohodu o záchraně krachujícího podniku. Jenže Sazka spadla do konkurzu a věřitelský výbor, v němž získaly kontrolu PPF a KKCG, nabídku Penty a E-Investu odmítl.

Penta před několika týdny prohrála u Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře v Praze spor se Sazkou o zhruba 300 milionů korun. Sazka poukazovala na údajně nepřiměřenou odměnu Penty za vydávání dluhopisů na stavbu O2 areny. Sazka sázková kancelář, kterou PPF a KKCG vlastní, žalobu proti Pentě převzala.

 

Právě se děje

Další zprávy