Směnky mrtvého ministra: Moravia banka miliony nezíská

Tomáš Fránek
2. 10. 2008 16:35
Vystavil je zavražděný slovenský exministr Ján Ducký

Brno/Bratislava - Zkrachovalá Moravia banka nezíská 209 milionů slovenských korun za směnku, kterou vystavil zavražděný bývalý ministr hospodářství slovenské vlády a šéf firmy SPP Ján Ducký.

Rozhodl o tom ve čtvrtek slovenský Nejvyšší soud, podle kterého Slovenský plynárenský průmysl konkursnímu správci banky zaplatit nemusí.

Směnku vystavil Ducký jako šéf Slovenského plynárenského průmyslu (SPP) pro společnost Sezooz vsetínského podnikatele a exmajitele vsetínského hokejového klubu Romana Zubíka.

Zubík, který byl i kvůli tomuto obchodu odsouzen na devět let vězení, směnku použil na získání 140 milionového úvěru od Moravia banky.

Zástupci zkrachovalé banky s verdiktem soudu nesouhlasí. "Nepovažujeme to za správné a to nejenom lidsky, ale ani právně," řekl podle slovenských zpravodajských serverů právní zástupce konkursního správce Moravia banky Anton Blaha.

Ducký vystavil směnek několik, spekuluje se o jejich hodnotě v řádu několika miliard korun. Slovenské plynárny je nepovažují za platné.

A soudy jim dávají zapravdu. Letos už tak Krajský soud v Bratislavě rozhodl, že plynárny nemusí zaplatit české firmě Draft-ova za jednu z Duckého směnek 400 milionů českých korun.

Neuspěla ani Union banka, které směnku dostala od Zubíkovi firmy také jako záruku na úvěr.

Duckého zavraždili v roce 1999, důvodem mohli být podle některých zpráv právě vystavené směnky.

Moravia Banka v roce 1999 vedla 118 000 účtů. Vkladatelé jí svěřili více než devět miliard korun. Bankovní rada České národní banky vyřadila banku v září 1999 ze stabilizačního programu, do kterého se dostala v roce 1997. Povolení k bankovní činnosti jí odňala o dva měsíce později.

 

Právě se děje

Další zprávy