Škodovka na pátý den v týdnu vypne stroje. Kvůli krizi

Ekonomika Ekonomika
11. 12. 2008 21:42
Také vánoční volno budou mít delší
Škodovka ohlásila třídenní víkendy a dlouhé vánoční volno
Škodovka ohlásila třídenní víkendy a dlouhé vánoční volno | Foto: Ondřej Besperát

Mladá Boleslav - Od ledna do června budou zaměstnanci mladoboleslavské Škodovky mít jen čtyřdenní pracovní týden. Podle serveru iHNed.cz to po čtvrtečním jednání o kolektivní smlouvě oznámil zástupce firemních odborů Jaroslav Pošík a mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Stroje se zastaví vždy v pátek kromě linky vyrábějící automobily Roomster, která bude stát v pondělí. Za volný pátek dostanou zaměstnanci tři čtvrtiny průměrného výdělku, v únoru navíc s padesátikorunovým příplatkem denně. Díky tomuto omezení se podle předsedy odborů Pošíka podaří zabránit propouštění zaměstnanců.

"Důvodem je pokles poptávky po našich vozech, především na nejdůležitějších západoevropských trzích," řekl podle iHNed.cz mluvčí Černý.

I vánoční volno budou mít zaměstnanci Škodovky delší než obvykle. Provoz se zastaví 19. prosince a obnoví se 13. ledna. Od pátku 23. ledna najede firma na čtyřdenní pracovní týden. Omezení mají skončit v červnu.

Letos Škoda Auto počítala s výrobou 700 000 automobilů, ale kvůli klesající poptávce musela produkci omezit. Očekává, že letos prodá 690 000 vozů, tedy o 9,5 procenta více než loni.

 

Právě se děje

Další zprávy