Škoda Plzeň má zakázky za 200 milionů

ČTK, eko
23. 1. 2006 11:28
Plzeň - Plzeňské vulkanizační lisy na výrobu pneumatik za 200 milionů korun odebere letos francouzský koncern Michelin, největší ruský výrobce traktorů a nákladních vozů Voltajr a česká pneumatikárna Mitas.

Zejména díky těmto zakázkám firma výrazně zvýší tržby z loňských 423 milionů na 650 milionů korun. Výroba lisů má letos tvořit třetinu prodejů Škody TS (bývalé Těžké strojírenství), která je podobně jako ŽĎAS součást skupiny Železiarne Podbrezová.

"Chceme být jedním z nejvýznamnějších světových dodavatelů lisů pro výrobu pneumatik pro nákladní automobily, traktory a těžké stavební stroje," dodal." Koncem 90. let minulého století nastal boom této výroby, proto firma trvale investuje do vývoje.

Výroba lisů na pneumatiky tvořila z loňských nižších prodejů o něco málo více než pětinu. Podnik se v minulých letech výrazně orientoval na výrobu zařízení pro cukrovary, hlavně do Filipín, Thajska a Egypta. Loni tvořily 30 procent, letos asi pětinu.

Firma s 330 lidmi nyní zahajuje výrobu šesti lisů pro pražský Mitas, kam odešlo loni 19 škodováckých lisů. Nová zakázka pro významného evropského výrobce pneumatik pro zemědělské stroje je určena pro vulkanizaci traktorových plášťů. Do dvou týdnů začne Škoda TS vyrábět 14 lisů pro závod Michelinu v Německu. První lis předá do konce dubna, další do třetího čtvrtletí. Loni dokončila pro největšího světového výrobce pneumatik modernizaci 45 lisů.

"Před několika dny jsme podepsali kontrakt na tři hydraulické vulkanizačních lisy s největším výrobcem pneumatik pro nákladní automobily a traktory - ruskou firmu Voltajr," uvedl ředitel. Firma dodá do Ruska tři lisy pro největší traktory a velké stavební stroje. Jde o novou generaci, kterou Škoda TS vyvinula.

Nové zakázky Škody TS, která vyrábí lisy na pneumatiky půl století, výrazně ovlivní zisk, který má letos dosáhnout 24 milionů korun, dvojnásobek loňského. Vývoz má stále tvořit dvě třetiny produkce. Firmě se také daří zvyšovat podíl výroby zařízení pro válcovny, která výrazně klesala. Loni zajistily 15, letos to má být 26 procent tržeb. Zbytek tvoří hydraulické kovací lisy.

 

Právě se děje

Další zprávy