Sklárny Bohemia jdou do konkurzu, ve Světlé mají kupce

hpv
3. 12. 2008 13:50
Poděbradská část Bohemia Crystalex Trading zaměstnávala 440 lidí

Praha/ Světlá nad Sázavou - Další ze součástí skupiny Bohemia Crystal Trading, sklárna v Poděbradech, jde do konkurzu. Rozhodlo o tom dnešní jednání městského soudu v Praze.

Po firmě, která ještě v říjnu zaměstnávala asi 440 lidí, její věřitelé požadují více než pět miliard korun. Společnost se s problémy potýká již delší dobu a svým pracovníkům vyplatila poslední mzdu v září.

Naděje ve Světlé

Poděbradskou sklárnu tak stihl stejný osud jako její sesterskou společnost ze Světlé nad Sázavou. Světelští jsou přesto ve výhodě. Místní výrobu chce totiž převzít firma zastupovaná jedním ze zdejších podnikatelů. Aktuálně.cz to potvrdil Josef Böhm, místostarosta města, podle něhož jde o skupinu investorů včetně jednoho zahraničního výrobce skla.

O jakou skupinu se konkrétně jedná, uvést nechtěl. "Zájemce se již obrátil na insolvenční správkyni. O svém záměru pak přišel informovat městskou radu," uvedl Böhm.

Investor by chtěl ve sklárnách obnovit strojní výrobu skla. Ve druhém čtvrtletí by v závodě, který původně zaměstnával asi 1200 pracovníků, mohlo najít práci asi 300 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy