Silná koruna hlásí další rekord vůči dolaru

mp
20. 11. 2007 15:20
Za propadem dolaru stojí spekulace o úrokových sazbách
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Potíže amerického dolaru pokračují: dnes opět zaznamenal historické minimum vůči koruně i euru. Příčinou dalšího propadu americké měny jsou podle serveru Patria online spekulace o snížení úrokových sazeb americké centrální banky.

Dolar se dnes dopoledne obchodoval za 18,07 koruny. Koruna prolomila pomyslnou hranici dvaceti korun za dolar počátkem září a od té doby vůči americké měně téměř výhradně posilovala.

Perský záliv bez dolaru?

Za oslabováním dolaru stojí především krize na tamním hypotečním trhu odstartovaná v polovině října. V říjnu se ekonomika Spojených států načas oklepala, ale pak ji znovu začaly ničit ztráty na trhu s hypotékami.

Současné spekulace o snížení úrokových sazeb také doprovázejí obavy z toho, že by se státy Perského zálivu mohly zbavit fixace na dolar, kvůli níž oslabují i jejich měny a vytvářejí tak prostor pro inflaci.

"V souvislosti se změnami kurzového režimu se nejvíce spekuluje o Saúdské Arábii," uvádí Tomáš Vlk z Patria online.

Spokojení zákazníci, nešťastní exportéři

Problémy americké měny vyhovují především českým spotřebitelům. Klesající americká měna navíc snižuje ceny elektroniky z USA nebo Asie, výhodné je nakupovat na internetu.

Nejistý dolar pomáhá snižovat ceny paliv, přestože hodnota ropy právě kvůli padajícímu dolaru rekordně stoupá. Silná koruna ale zároveň ztrpčuje život českým vývozcům, kteří svými cenami mohou jen špatně konkurovat na světových trzích.

 

Právě se děje

Další zprávy