Siemens připravuje velké propouštění, chybí mu zakázky

ČTK ČTK
21. 8. 2012 9:10
Přes deset tisíc zaměstnanců má firma v České republice

Frankfurt nad Mohanem - Německý strojírenský konglomerát Siemens jedná o zrušení tisíců pracovních míst. Reaguje tak na slabé ekonomické podmínky, a to zejména v Evropě. Informoval o tom dnes německý list Börsen-Zeitung.

Siemens zaměstnává přes 400 000 lidí a působí rovněž v České republice.

Interní jednání o snižování počtu zaměstnanců jsou podle listu v raném stádiu a rozhodnutí by mohlo padnout v říjnu či listopadu. Generální ředitel podniku Peter Löscher již minulý měsíc uvedl, že firma bude muset snížit náklady a zeštíhlit své aktivity.

Obavy vzbuzuje nedostatek nových zakázek

Siemens v posledním čtvrtletí vykázal nárůst provozního zisku o téměř 60 procent na 1,8 miliardy eur (45 miliard Kč). Firma však zaznamenala prudký pokles nových zakázek, které jsou indikátorem budoucího vývoje tržeb. Její zákazníci totiž odkládají investice v důsledku dluhové krize v eurozóně.

Siemens je největším strojírenským konglomerátem v Evropě a vzhledem ke svému rozsáhlému záběru od turbin a rychlovlaků přes průmyslové roboty po osvětlovací techniku je považován za indikátor vývoje celé německé ekonomiky. V České republice firma působí na 22 místech a zaměstnává přes 10 500 lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy