Śéf českého Skypu: Chceme lidi odpoutat od počítačů

mič
3. 5. 2007 17:30
Philippe Bernard prozrazuje plány vývojářského centra

Praha - Za dva měsíce začne fungovat česká kancelář Skypu, světového hráče na poli internetového telefonování. Povede ji Philippe Bernard, jehož prvním úkolem je sestavit tým počítačových odborníků. V prvním rozhovoru, který poskytl ve své nové funkci řekl, že Češi budou spoluvytvářet srdce Skypu a lákat lidi od počítačů.

A :Jaký je váš první úkol?

 

Jsem zodpovědný za vybudování týmu počítačových inženýrů oddělení Skypu. Chceme do konce roku najmout 30 odborníků na vývoj programů. Ti se budou podílet na vytváření srdce Skypu, který v celém světě používá téměř 200 milionů lidí. Mé oddělení bude druhým největším vývojovým centrem Skypu, po centru v Tallinnu, které je největší a kde pracuje 300 lidí.

 

A: Měli by tedy Češi zdokonalovat současný software nebo vyvíjet nové aplikace?

 

Měli by hledat nové produkty a způsoby, jak zlepšit komunikaci. Budou také pracovat na tom, aby se lidé odpoutali od počítačů. Chceme více vyvíjet služby, které lidé mohou používat nezávisle na počítači.

 

Já už třeba v Česku nosím Skype phone, který umožňuje volat zdarma  a používat další služby Skype v místech, kde je šířený bezdrátový signál internetu technologií WI-FI. Máme už padesát partnerů, například Panasonic, Sony, Logicech, kteří dodávají různé příslušenství, kromě jiného i speciální telefony.

 

A: Věříte, že Češi budou tyto telefony běžně používat?

 

Nejde jen o Česko a nemůžeme dát prohlášení, že třeba do roka bude určitý podíl uživatelů Skype používat mimo počítač. Chceme ale dlouhodobě a celosvětově tímto směrem uživatele posouvat. K tomu je potřeba i větší rozšíření například bezdrátového šíření internetu.

 

A: Vývojáře v Česku poptává mnoho firem. Dobrých lidí je velký nedostatek. Co můžete nabídnout, aby šli zrovna k vám?

 

Lidé jsou ve Skypu nejcennějším zdrojem. Chceme jim dát hodně prostoru v seberealizaci. Vývojáři si u nás mohou z velké části vybrat, v jakém prostředí chtějí programovat. Nechceme jim to diktovat.  To jsou hlavní výhody. Platy budou srovnatelné s konkurencí.

 

A: Kolik lidí už jste najali?

 

Necelou desítku. Záleží nám na kvalitě, chceme hotové lidi se zkušenostmi. A ty není snadné najít.

 

A: Proč jste se rozhodli vytvořit vývojové centrum právě v Česku?

 

Čeští vývojáři jsou jedni z nejlepších na světě. Kromě toho Praha má i přímý let Tallinn Praha a Londýn Praha. To pro nás byl také jeden z faktorů. Kvůli němu padlo například Polsko.

 

A: Máte v plánu najímat lidi kromě vývoje i na další aktivity?

 

To zatím ne. V česku se chceme zaměřit hlavně na vývoj. I Když jsme rádi, že hodně lidí v Česku Skype používá.

 

A: Kolik jich je?

 

To na úrovni jednotlivých zemí nesdělujeme. Neříkáme ani jaký podíl lidí za naše služby platí a jaký využívá jen zdarma komunikaci z počítače na počítač. 

 

Právě se děje

Další zprávy