Šéf České pošty rezignoval kvůli malé podpoře politiků

Ekonomika Ekonomika
18. 12. 2009 12:30
Petr Sedláček uvedl jako důvod své rezignace nedostatečnou politickou shodu.
Petr Sedláček (vpravo) předal svou rezignaci ministrovi vnitra Martinu Pecinovi (vlevo). Snímek je z otvírání nové pošty letos v létě.
Petr Sedláček (vpravo) předal svou rezignaci ministrovi vnitra Martinu Pecinovi (vlevo). Snímek je z otvírání nové pošty letos v létě. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Nedostatečnou politickou shodu nad dalším směřováním České pošty uvedl jako důvod své rezignace generální ředitel pošty Petr Sedláček.

Podle ČTK dnes oznámil rezignaci ministrovi vnitra Martinu Pecinovi. Ve funkci skončí s prosincem.

Vyjádřením nedostatečné politické shody byla podle Sedláčka zrušená přeměna podniku na akciovou společnost.

"Od kroků zaměřených na stabilizaci, modernizaci a zahájení příprav České pošty na plnou liberalizaci poštovního trhu je nyní nutné přejít k rozhodnutím, která budou určující pro formování pošty v dlouhodobém horizontu. Proto je však zapotřebí širší a dlouhodobější podpory, než kterou nyní cítím," uvedl Sedláček.

Podle ČTK stojí za jeho odchodem především tlak ČSSD. Už na začátku prosince se objevily v médiích spekulace o jeho odchodu s tím, že dostal nabídku u jiné společnosti.

Týdeník Ekonom už dříve uvedl, že by Sedláčka, který poštu vede jen málo přes rok, mohla vystřídat Marcela Hrdá z divize Neletecký provoz, služby a transformace další státní společnosti Letiště Praha.

Samotné ministerstvo však zatím neoznámilo, kdo bude Sedláčkovým nástupcem. Ministr Martin Pecina prohlásil, že se nechce rozhodovat pod časovým tlakem.

"Momentálně se musím do konce roku rozhodnout, koho na přechodnou dobu pověřím řízením České pošty od 1. ledna příštího roku. Jmenování stálého šéfa jedné z největších státních firem vyžaduje delší čas. Budu určitě uvažovat o lidech, kteří už nyní v České poště působí, i o lidech zvenčí. Nebudu ale předjímat žádná jména," dodal.

Petr Sedláček dříve pracoval jako generální ředitel Global Payemnts Europe. V čele pošty stanul loni v říjnu, kdy nahradil Karla Kratinu. Česká pošta má roční obrat 20 miliard korun a pro letošní rok předpokládá půlmiliardový zisk.

 

Právě se děje

Další zprávy