Šéf Brana: Chybí nám zkušenost s překonáváním krizí

Karel Toman
8. 5. 2009 11:20
Generální ředitel a majitel Brano Group Pavel Juříček si od ledna platí minimální mzdu
"Je příkladem amerického snu v českých podmínkách. Začínal od vyučeného frézaře a dnes zaměstnává 2400 lidí. Působí ve vysoce konkurenčním prostředí a přitom i v něm dosahuje nadprůměrný zisk. Je také aktivní v podnikatelské komunitě v regionu," tak zdůvodnila porota své rozhodnutí.
"Je příkladem amerického snu v českých podmínkách. Začínal od vyučeného frézaře a dnes zaměstnává 2400 lidí. Působí ve vysoce konkurenčním prostředí a přitom i v něm dosahuje nadprůměrný zisk. Je také aktivní v podnikatelské komunitě v regionu," tak zdůvodnila porota své rozhodnutí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Hradec nad Moravicí - "Chování českých manažerů je v krizi často nemorální," tvrdí v druhé části rozhovoru generální ředitel a majitel holdingu Brano Group Pavel Juříček.

Brano dodává součástky do autoprůmyslu a současná hospodářská recese tak na firmu tvrdě dopadla. Juříček na to reagoval v Česku zatím unikátním rozhodnutím: koncem ledna si začal platit minimální mzdu, aby, jak říká, "nekázal vodu a nepil víno."

V prvním dílu rozhovoru přiznal, že neví, jak dlouho si ještě bude platit. Stanovil si totiž, že ten okamžik nastane, až krize skončí.

A.cz: Jak se v krizi chovají čeští manažeři? Co by se u nich dalo zlepšit?

Nemohu zobecňovat, ale v autobranži mám zkušenosti pozitivní. Jinde mám spíše info z médií. A pokud je to pravda, co píší , tak jejich chování je dle mého názoru často nemorální. Je to asi taky způsobeno naší českou kotlinou, kdy i politici často tvrdí, že snížit si platy by byly jen populistické kroky a kdo že vlastně bude dělat uvedené funkce. A že ti dobří odejdou  a podobně. Ne, dobří neodejdou. Právě ti dobří ukáží jací jsou, jestli myslí na sebe nebo na firmu.

Brano v tom není samo

  • Pavel Juříček stojí v čele Brana třináct let. Jako menšinový vlastník musel firmu nejprve vybojovat na investičních fondech, které z ní podle jeho slov spíš odsávaly peníze. Od té doby firma zdesetinásobila tržby, vybudovala síť svých závodů v Česku a koupila firmy v Německu a Rusku.
  • Teď je ale Brano typickou "obětí" propadu poptávky po nových autech v řadách subdodavatelů. Největším automobilkám dodává například ruční brzdy, pedálové mechanismy nebo zavírače dveří. Vloni ale firmě klesla výroba o třicet procent a lidé museli od. 22. prosince do 5. ledna na celozávodní dovolenou.

Chce to "jistou míru kultury"

A.cz: Co tím myslíte?
Kdo to myslí s firmou dobře, vždycky se může v podobných krizových situacích uskrovnit. Chybí jistá míra kultury i v naší společnosti a zkušenost, jak překonávat krize. Proto manažeři nereagují spontánně a vyčkávají na názor veřejného mínění. Pokud vůbec nějaký bude. Ale určitě k tomu nejde přistupovat plošně. Nejde to nějakým zásahem shora.

A.cz:  A jak podle vás zvládají krizi odbory a politici?
Spoluodpovědnost za situaci mají i politici a ti by měli jít příkladem. Všechny méně populární kroky, například škrty v rozpočtu, se budou lépe obhajovat. Pokud to neudělají, ve společnosti nezavládne lepší duch. Co se týká odborů, nemohu moc soudit, ale mé znalosti vedení odborů jsou také spíš pozitivní a vím, že by se trendu přizpůsobily.

A.cz: Poslední dobou se hodně mluví o tom, jak těžce dopadá na firmy druhotná platební neschopnost. Má s ní své zkušenosti i Brano Group? Můžete uvést příklad jaké?
Ano, i automobilky hůře platí. A překvapivě ty, které jsou v potížích,  lépe než ty, které jsou na tom oficiálně dobře. I my máme vetší pohledávky po lhůtě ve srovnání s obdobím před rokem. Autobranže ale přistupuje k závazkům mnohem seriózněji než je tomu v jiných odvětvích.

 

Právě se děje

Další zprávy