Rekordní pokuta pro Telefóniku platí

Tomáš Fránek
26. 9. 2006 12:00
Brno - Rekordní pokuta ve výši 205 milionů korun pro společnost Telefónica O2 (dříve Český Telecom) platí. Firma neuspěla s odvoláním.

Krajský soud v Brně dnes potvrdil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, který společnost potrestal za porušení zákona. Soudce David Raus námitky firmy neuznal.

Společnost se ještě může obrátit na Nejvyšší správní soud, zatím však nesdělila, zda se bude dál odvolávat.

Nejvyšší pravomocnou pokutu, kterou kdy jednotlivá firma od antimonopolního úřadu dostala, společnosti udělil antimonopolní úřad za to, že jeho nabídka volných minut bránila přechodu zákazníků ke konkurenci a nutila je telefonovat s Telecomem.

Zrušené tarify

Zákazníci museli firmě platit paušální poplatek, i když užívali služby alternativního operátora. Když k němu dostali volné minuty, nechtěli o ně přijít a alternativní operátory nevyužívali. Kritizované tarify Český Telecom loni na jaře zrušil.

Operátor se hájil tím, že vždy nabízel tarif, který žádné volné minuty v rámci měsíčního paušálu neobsahoval. "To v praxi znamená, že člověk, který chtěl volat výhradně prostřednictvím alternativních operátorů, měl vždy možnost zvolit si cenový plán bez volných minut," řekl už dříve mluvčí Telecomu Vlastimil Sršeň.

Dnes se firma u soudu bránila jednak tím, že řízení nemělo být vůbec zahájeno a také tím, že pokud by byly mobilní a pevné linky vnímány jako jeden společný trh, nebyla by firma dominantní. "Soud ale stále trhy pevných a mobilních telefonních linek odděluje, i když vnímá, že se rozdíly mezi nimi stírají," uvedl soudce Raus.

Telefónica ještě jako Český Telecom zaplatila za zneužití dominantního postavení přes 400 milionů korun. Krajský soud rozhodl začátkem srpna i o žalobě proti rozhodnutí a pokutou 81,7 milionu za nezákonné věrnostní smlouvy,  potvrdil rozhodnutí antimonopolního úřadu.

Rekordman v pokutách

Pokutu dvacet tři miliónů korun zase dostala firma za to, že znemožnila konkurenci vstup na trh vysokorychlostního připojení k internetu technologií ADSL.

Podobně vysoké pokuty jako Český Telecom dostávají také další dominantní telekomunikační operátoři v Evropě. Například italský antimonopolní úřad dal společnosti Telecom Italia za zneužití dominantního postavení a omezování konkurence pokutu ve výši 152 miliónů eur, firma se odvolala.

Slovak Telecom, dominantní operátor na Slovensku, zase dostal pokutu dvacet miliónů slovenských korun za zavádění rychlého připojení k internetu

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy