Rekord. Pošta přijala 320 tisíc balíků za jeden den

ČTK ČTK
18. 12. 2013 15:37
Česká pošta doručuje v letošním předvánočním období o pětinu více zásilek než loni.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Češi nejsou o letošních Vánocích rozhodně skoupí. Česká pošta zaznamenala během úterka rekordní počet podaných zásilek. Přijala jich 320 tisíc.

Podle mluvčího pošty Ivo Mravinace vzrostl počet doručovaných zásilek v letošní předvánoční době o více než pětinu oproti loňsku. V jednom dni pošty vytřídí přes půl milionu balíků.

Špičku tento týden hlásí i ostatní doručovatelské firmy. PPL za jeden den v centrálním skladu přeložila 165 tisíc balíků. Třetí hráč na trhu DPD podle generálního ředitele Daniela Mareše doručuje tento týden o 35 procent více než loni a asi dvojnásobek zásilek proti běžnému průměru po zbytek roku.

"Pro ekonomiku pošty je růst na balíkovém trhu naprosto zásadní. Letos jsme na něm obhájili prvenství s téměř pětinovým meziročním růstem, ve vánočním období je to samozřejmě podstatně více," uvedl generální ředitel pošty Petr Zatloukal.

Za enormním zájmem o doručovatelské služby stojí zejména rozmach internetových obchodů. E-shopy podávají na poště během roku mezi 60 tisíci a 80 tisíci zásilkami denně. V listopadu to bylo již 100 tisíc balíků a v prosinci je to v průměru 150 tisíc balíků.

"Z toho plyne, že jak zásilky z e-shopů, tak firemní podání obecně jsou hodně důležitá, ale zvláště v předvánočním období nelze opomíjet ani podání od běžných zákazníků," podotkl Mravinac.

Hlavním uzlem je pro Českou poštu třídírna v Praze Malešicích. Ta v úterý odbavila 180 tisíc zásilek, třídírnou v Brně prošlo 80 tisíc balíků a v Pardubicích i Olomouci více než 50 tisíc zásilek. Celkově má pošta po republice osm třídíren.

 

Právě se děje

Další zprávy